poniedziałek, 13 lutego 2017

Sernik z mango

Ostatnio w moje ręce wpadło kilka owoców mango. Długo zastanawiałam się na co je przerobić. Miałam pomysł na mango lassi, koktajl, pudding chia, ale wszystkich tych dobroci już próbowałam. Przypomniało mi się, że latem miałam ochotę na wypróbowanie sernika z mango, ale ostatecznie użyłam wtedy rodzimych i sezonowych owoców, teraz nie było wymówki. 
Skorzystałam z przepisu Liski z White Plate, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Podmieniłam oryginalny spód sernika na wersję migdałowo-ciasteczkową. Sernik jest pyszny, delikatny, kremowy i cudownie owocowy. Dodatek mango nadaje mu śliczny słoneczny kolor, tak niezwykle kuszący w środku zimy.

Składniki
(Tortownica 20 cm)
Masa serowa
( wszystkie składniki o temp. pokojowej)
500 g sera trzykrotnie mielonego
3/4 szklanki drobnego cukru
3 duże jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego 
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 duże dojrzałe mango

Spód
100 g migdałów
80 g herbatników
50 g masła

Najpierw przygotowujemy spód. Herbatniki mielimy na piasek. Migdały także mielimy, ale tak, żeby zostały małe kawałki orzechów. Masło roztapiamy w rondelku i zalewamy nim rozdrobnione herbatniki i migdały. Dokładnie mieszamy ze sobą.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zaś jej boki cienko smarujemy masłem. Na dno foremki wykładamy masę migdałowo-herbatnikową, równomiernie ją rozprowadzamy i uklepujemy.

Mango myjemy, obieramy i miksujemy na gładką masę. Jeżeli chcecie mieć wzorki na wierzchu ciasta, odkładamy jakieś 2-3 łyżki musu z mango. Pozostałą część mieszamy za pomocą łyżki z serem, cukrem, budyniem i esencją waniliową. 

Następnie stopniowo wbijamy po 1 jajku, krótko miksując masę serową tylko do połączenia się składników. Staramy się, aby do masy nie dostało się zbyt wiele powietrza, bo sernik wtedy urośnie podczas pieczenia i opadnie przy studzeniu.

Masę serową delikatnie przelewamy na spód ciasteczkowo-migdałowy. Jeżeli chcemy mieć wzorki na serniku, to na ego wierzchu robimy ciapki z musu mango i rozmazujemy je za pomocą wykałaczki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut na opcji góra-dół i studzimy je w uchylonym piekarniku.

Ostygnięte ciasto warto chociaż na 2 godziny włożyć do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.