Za oknem upał i osobiście mogłabym się obyć praktycznie bez jedzenia, ale na straganach są takie piękne cukinie, że nie mogę im się oprzeć. Krem z cukinii to idealna propozycja na letni sezonowy obiad.
Składniki
500 g cukinii
1/2 l bulionu warzywnego
50 g cebuli
40 g serka topionego lub mascarpone
10 g masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i chwilę przesmażamy na niej warzywa. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podpiszemy przez kilka minut. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę. Zupę możemy podać z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy rozkrojoną cebulę i ząbek czosnku. rozdrabniamy 3s/obr.5. i zgarniamy ja kopystką na dno.
Dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, bulion warzywny, sól i pieprz i gotujemy 15min/100'C/obr.1.
dokładamy masło oraz serek i miksujemy 1 min/obr.1-8 (stopniowo).
Zupę możemy podać z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Kulinarne ABC".
Zupę możemy podać z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Kulinarne ABC".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.