poniedziałek, 10 lipca 2017

Zupa krem z kalarepy

Lubię wypróbowywać nowe zupy, a zupa z kalarepki ciekawiła mnie już od dawna i nie zawiodłam się na niej. Jest bardzo smaczna, przypomina mi nieco krem z kalafiora. Jest aksamitna i wyrazista.


Składniki
Zupa
2 duże kalarepy + młode listki
(ok. 400g)
200 g ziemniaków
50 g pora
(tylko białej części)
100 g śmietany 18%
20 g masła
1/2 l bulionu warzywnego
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu

Oliwa koperkowa
1 mały pęczek koperku
40 g oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Kalarepki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Pora myjemy i kroimy w krążki, dodajemy porwane na kawałki liście kalarepki. Do garnka wlewamy bulion, wkładamy warzywa, masło, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy zupę na krem, dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Na końcu przygotowujemy oliwkę koperkową. Koperek drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy oliwę.

Zupę przelewamy do talerzy i dekorujemy oliwą koperkową.


Przepis na Thermomix
Kalarepki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Pora myjemy i kroimy w krążki. Warzywa wkładamy do naczynia miksującego, dokładamy pokrojone młode listki kalarepy i rozdrabniamy 5s/obr.5. Zgarniamy je kopystką na dno naczynia, dodajemy bulion, masło, sól i pieprz. Gotujemy 15min/100'C/obr.2. Następnie miksujemy 40s/obr.4-8 (stopniowo je zwiększamy).
Dodajemy śmietaną i gotujemy 3min/100'C/obr.3, a następnie miksujemy 40s/obr.6. Zupę przelewamy do wazy i przygotowujemy oliwę koperkową.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy koperek, sól, pieprz i rozdrabniamy 10s/obr.6. Zgarniamy go kopystką, dodajemy oliwę i rozdrabniamy 10s/obr.6.  
Zupę przelewamy do talerzy i dekorujemy oliwą koperkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.