sobota, 26 sierpnia 2017

Foccacia z oliwkami i rozmarynem

Wczoraj wróciliśmy z wakacji i powoli odnajdujemy się w naszej codzienności. Mam nadzieję, że po weekendzie zacznę nadrabiać blogowe zaległości, bo mam dla Was kilka fajnych przepisów m.in. na pikantny ketchup i dżem z aronii. Dziś na szybko zrobiłam foccacię, którą razem z mężem bardzo lubimy. Nie pojawiła się jeszcze na blogu, bo przeważnie piekę ją późnym wieczorem i zależy nam na zjedzeniu jej póki jest gorąca. Wybaczcie więc niezbyt udane zdjęcia, bo bardzo się spieszyłam, żeby je zrobić i podzielić się z Wami przepisem na foccacię.

Składniki
(Forma 32cm)
Ciasto
200 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
15 g drożdży
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru

Dodatki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
10-15 czarnych oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
sól gruboziarnista

Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w letniej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na placek i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do okrągłej formy. Ciasto smarujemy oliwą, posypujemy solą i rozmarynem i układamy na nim oliwki, lekko je wciskając w ciasto.

Focaccię odstawiamy na 15 minut do wyrastania i nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 220'C na opcji góra-dół przez 15-20 minut do zarumienienia. Podajemy gorącą z podgrzaną oliwą z oliwek.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i dodajemy cukier. Podgrzewamy 2.5min/37'C/obr.2. Wsypujemy mąkę i sól, dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na placek i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do okrągłej formy. Ciasto smarujemy oliwą, posypujemy solą i rozmarynem i układamy na nim oliwki, lekko je wciskając w ciasto.
Focaccię odstawiamy na 15 minut do wyrastania i nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 220'C na opcji góra-dół przez 15-20 minut do zarumienienia. Podajemy gorącą z podgrzaną oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.