Przepis Klaudyny Hebdy na te ślimaczki znalazłam w ostatnim numerze magazynu "Mojego Gotowania". Aronii u mnie pod dostatkiem, więc od razu mnie zaciekawił. Powiem szczerze, że nie nastawiałam się jakoś specjalnie na te bułeczki. Aronię do tej pory używałam głównie do przetworów, dlatego postanowiłam przygotować ślimaczki z połowy porcji, czego szybko pożałowałam, bo okazały się one bardzo, ale to bardzo smaczne. Aronia i kardamon to naprawdę udane połączenie. Ja już myślę o powtórzeniu tych bułeczek.
Składniki
Ciasto
450 g mąki
150 ml letniego mleka
50 g stopionego masła
20 g drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
szczypta soli
Nadzienie
50 g stopionego masła
3/4 szklanki aronii
5 łyżek brązowego cukru
4-5 ziarenek zielonego kardamonu
Do smarowania
2-3 łyżki stopionego masła
Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i mąką oraz polewamy 5 łyżkami mleka. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy, powoli dodajemy do niej masło i po jednym jajku, mleko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zarabiamy rękami ciasto przez około 5-6 minut albo do czasu, aż ciasto utworzy błyszczącą i elastyczną kulę.Przekładamy ciasto do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Kardamon rozgniatamy, łupinki wyrzucamy, a ziarenka rozcieramy i mieszamy z cukrem.
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, odgazowujemy je,
uderzając w nie kilka razy dłonią. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z
nich rozwałkowujemy na prostokąt. Każdy z nich smarujemy masłem i
równomiernie posypujemy cukrem i aronią. Zwijamy w rolady wzdłuż
szerszego boku. Tniemy je na 3 cm kawałki i układamy rozcięciem do góry
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki mocno rosną podczas
pieczenia, dlatego można przygotować 2 blachy. Przykrywamy je ściereczką
i ponownie odstawiamy ciasto do wyrastania na 40 minut.
Wyrośnięte
ślimaczki smarujemy stopionym masłem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180'C. Bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut na opcji góra-dół
do zarumienienia się.
Studzimy na kuchennej kratce, najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Podgrzewamy 3min/37'C/obr.2. Dodajemy jajka, mąkę, stopione masło i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał. Przekładamy ciasto do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Kardamon rozgniatamy, łupinki wyrzucamy, a ziarenka rozcieramy i mieszamy z cukrem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, odgazowujemy je, uderzając w nie kilka razy dłonią. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Każdy z nich smarujemy masłem i równomiernie posypujemy cukrem i aronią. Zwijamy w rolady wzdłuż szerszego boku. Tniemy je na 3 cm kawałki i układamy rozcięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki mocno rosną podczas pieczenia, dlatego można przygotować 2 blachy. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrastania na 40 minut. Wyrośnięte ślimaczki smarujemy stopionym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut na opcji góra-dół do zarumienienia się.
Studzimy na kuchennej kratce, najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.