Hummus z burakiem to drugi rodzaj hummusu, który przygotowuje się w Libanie. Jest to bardzo popularne mezze, które dzięki dodatkowi buraka nabiera delikatnego i słodkawego smaku. Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Hummus ten robiliśmy na warsztatach Sphinxa z Samar Khanafar, możecie o nich przeczytać w tym wpisie.
Składniki
Pasta
12 porcji klasycznego hummusu
1 mały czerwony burak lub 1/2 dużego
Do podania
oliwa z oliwek
Buraka myjemy, kroimy na pół i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy go do miękkości przez co najmniej 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół. Jeżeli widelec łatwo wchodzi w buraka, burak jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika, studzimy i obieramy ze skórki. Buraka kroimy na kawałki i dodajemy do porcji klasycznego hummusu. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Następnie przekładamy hummus do głębokiego talerza i formujemy go łyżką
albo na kształt kwiatka albo tworzymy zagłębienie naokoło środka
talerza. W te zagłębione miejsca wlewamy oliwę z oliwek - tyle, żeby
wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch hummusu posypujemy drobno
posiekaną kolendrą lub za'atarem.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.