wtorek, 29 sierpnia 2017

Hummus z burakiem

Hummus z burakiem to drugi rodzaj hummusu, który przygotowuje się w Libanie. Jest to bardzo popularne mezze, które dzięki dodatkowi buraka nabiera delikatnego i słodkawego smaku. Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Hummus ten robiliśmy na warsztatach Sphinxa z Samar Khanafar, możecie o nich przeczytać w tym wpisie.

Składniki
Pasta
12 porcji klasycznego hummusu
1 mały czerwony burak lub 1/2 dużego

Do podania
oliwa z oliwek
świeża kolendra lub 2 łyżeczki za'ataru


Buraka myjemy, kroimy na pół i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy go do miękkości przez co najmniej 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół. Jeżeli widelec łatwo wchodzi w buraka, burak jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika, studzimy i obieramy ze skórki. Buraka kroimy na kawałki i dodajemy do porcji klasycznego hummusu. Wszystko blendujemy na gładką masę.

Następnie przekładamy hummus do głębokiego talerza i formujemy go łyżką albo na kształt kwiatka albo tworzymy zagłębienie naokoło środka talerza. W te zagłębione miejsca wlewamy oliwę z oliwek - tyle, żeby wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch hummusu posypujemy drobno posiekaną kolendrą lub za'atarem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.