Ten sernik to idealne połączenie słodkawej serowej masy i kwaskowych porzeczek. Świetnie sprawdzi się w ciepłe letnie dni jako deser do mrożonej kawy. Następnym razem chyba pokuszę się jeszcze o zrobienie do niego polewy z białej czekolady.
Składniki
Masa serowa
(wszystkie składniki o temp. pokojowej)
1 kg twarogu mielonego
1 szklanka cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
400 g czerwonych porzeczek
Kruszonka
10 g cukru
10 g mąki
10 g masła
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.
W misce ucieramy twaróg, stopniowo dodajemy po jednym jajku i powoli wsypujemy cukier, proszek budyniowy.
Porzeczki wsypujemy do miseczki i posypujemy skrobią ziemniaczaną obtaczając w niej całe owoce. Następnie dodajemy je do masy twarogowej.
Tortownicę smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto. Wyrównujemy i po wierzchu posypujemy schłodzoną kruszonką. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem możemy posypać sernik cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki. Miksujemy 10s/obr.7. Przekładamy do innego naczynia i chowamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy masę twarogową. Do naczynia miksującego wkładamy twaróg i mielimy 1,5min/obr.6. Dodajemy jajka, cukier oraz proszek budyniowy i miksujemy 40s/obr.5.
Porzeczki wsypujemy do miseczki i
posypujemy skrobią ziemniaczaną obtaczając w niej całe owoce. Następnie
dodajemy je do masy twarogowej i mieszamy 45s/noże wsteczne/obr.4.
Tortownicę
smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto. Wyrównujemy i po wierzchu
posypujemy schłodzoną kruszonką. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym
do 180'C przez ok. 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem możemy posypać sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.