Od jakiegoś już czasu staramy się z mężem nie kupować białego pieczywa, a w szczególności białych bułek. Bardzo je lubię i często kuszą mnie swoim zapachem, ale trudno o mniej wartościowe pieczywo. W zamian wybieramy chleby wieloziarniste, a w weekendy często piekę domowe bułki z domieszkami różnych mąk i ziaren. Ostatnio zasmakowaliśmy w bułkach razowych pszenno-żytnich ze słonecznikiem. Są łatwe do przygotowania, a przy tym naprawdę smaczne, piekę je od razu z podwójnej porcji.
Składniki
(6 niewielkich bułek)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej razowej
3/4 szklanki letniej wody
10 g świeżych drożdży
(lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
1-2 łyżki pestek słonecznika
oliwa lub olej
1/2 szklanki kostek lodu
Bułki razowe pszenno żytnie- przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy wraz z solą, Drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy do nich 1 łyżkę wody i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i dodajemy je do mąki. Następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę, zagniatamy ciasto na bułki. Powinno delikatnie kleić się do rąk.
Dodajemy 2 łyżki pestek ze słonecznika i wgniatamy je w ciasto na bułki. Przekładamy je do miski i jego wierzch delikatnie smarujemy oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrastania. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części i z każdej z nich formujemy bułkę i obtaczamy ją w pestkach słonecznika. Uformowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy kuchenną ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Bułki pieczenie:
Wyrośnięte bułki wstawiamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 12-15 minut na opcji góra-dół.
Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z kostkami lodu, dzięki czemu bułki po upieczeniu będą miały bardziej chrupiącą skórkę. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkruszamy drożdże oraz wlewamy 1 łyżkę wody. Mieszamy 10s/obr.5. Dodajemy pozostałe składniki na bułki razowe pszenno-żytnie i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał.
Ciasto przekładamy do miski i jego wierzch delikatnie smarujemy oliwą
lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do
wyrastania. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na 6 równych części i z każdej z nich formujemy bułkę i
obtaczamy ją w pestkach słonecznika. Uformowane bułki układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy kuchenną
ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Wyrośnięte bułki wstawiamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 12-15 minut na opcji góra-dół.
Na
dnie piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z kostkami lodu, dzięki
czemu bułki po upieczeniu będą miały bardziej chrupiącą skórkę.
Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.