czwartek, 8 lutego 2018

Mini pączki serowe

Coś mi się pomyliło i byłam przekonana, że Tłusty Czwartek jest dopiero za tydzień. Nie zdążyłam się przygotować do smażenia klasycznych pączków, więc zrobiłam szybszą wersję i usmażyłam mini pączki serowe. Takie mini pączki robi się bardzo prosto i są idealne na jeden kęs. Spróbujcie koniecznie!

Zapraszam także po inne pączkowe inspiracje:
 

pączki, tłusty czwartek, karnawał

Składniki
Ciasto na mini pączki serowe
2 szklanki mąki pszennej
300 g twarogu półtłustego
3 łyżki cukru
1/3 szklanki letniego mleka
1 łyżka masła
30 jug świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko 

Dodatkowo
olej do smażenia
cukier puder po posypania

pączki serowe, dobre, łatwe

Przygotowanie ciasta na mini pączki serowe

Drożdże wkruszamy do kubki, zasypujemy 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy składniki. Odstawiamy kubek na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Twaróg mielimy, żeby był zupełnie gładki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo twaróg i roztopione masło. Odkładamy mikser i do masy jajeczno-serowej dodajemy przesianą mąkę oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości.

Smażenie mini pączków serowych

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kulki. Łatwiej to robić natłuszczonymi dłońmi. Uformowane kulki wrzucamy na rozgrzany olej (powinien mieć około 170-175'C) i smażymy je do zezłocenia z obu stron. Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby nieco osączyć je z tłuszczu. 

Gdy pączki ostygną, posypujemy je cukrem pudrem. Można także nadziać je konfiturą malinową lub powidłami śliwkowymi.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.