Para-buch! ostatnio prezentowała ziemniaki po gruzińsku. Od razu znalazły się na mojej liście do zrobienia. Tak mi wczoraj posmakowały, że dziś zrobiłam je ponownie. Prostota wykonania i smak zbliżony do ziemniaka z ogniska zachęcają do domowego pieczenia.
Składniki
ziemniaki
sól gruboziarnista
rozmaryn (opcjonalnie)
olej ryżowy
Ziemniaki w skórce dokładnie myjemy i czyścimy szczoteczką. Blachę do pieczenia delikatnie smarujemy olejem i układamy na niej przepołowione ziemniaki, przekrojoną częścią do dołu. Górną część ziemniaka posypujemy grubą solą i ewentualnie ulubionymi ziołami. Ja użyłam rozmarynu. Blachę wkładamy do nagrzanego do 240'C piekarnika i zapiekamy na funkcji góra-dół ok 40 min. Skórka powinna być przypieczona a w ziemniaka z łatwością wchodzić widelec.
Skórka jest tak dobra, że grzechem byłoby obierać z niej ziemniaki. Podawać same albo z jogurtowym sosem czosnkowym np. takim jak tu lub masłem i lekką surówką.
Smacznego!
Bardzo ciekawa propozycja z takim podaniem ziemniaków :), zrobię sobie do obiadku
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie się prezentują. Myślę, że by mi smakowały.
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię, bo to prosta do wykonania odmiana! I jaka pyszna:)
OdpowiedzUsuńAle mi się zamarzyły takie z ogniska:))) Nie ta pora roku, więc przepis bardzo przydatny:)) Dzięki, że bywasz u mnie:))) Miłego odpoczynku.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczne. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło:) Cieszymy się, że przypadły Ci do gustu:) Serdeczności!
OdpowiedzUsuńSMAKOSZ
OdpowiedzUsuńI znowu ziemniaczki.Wygląd super.Smak pewnie też.
Jutro biorę się do roboty.
POZDRAWIAM
Ziemniak.to jest to !
OdpowiedzUsuńślinka cieknie, to jest to, co lubię ponad wszystko.ziemniaczki!.a moja rodzina ciągle :
kasza, kasza i ryż.Pozdrawiam
Zdecydowanie zgadzam się, jest ziemniak, jest obiad ;) A ryż, kaszę raz na jakiś czas też można zjeść, ale to już nie to samo :)
OdpowiedzUsuń