piątek, 15 listopada 2013

Dorsz w ketchupowej tempurze

W sierpniu na warsztatach z Pudliszkami robiliśmy absolutnie przepysznego dorsza w ketchupowej tempurze. Od razu wiedziałam, że powtórzę ten przepis w domu i wreszcie się zmobilizowałam. Smakował mi równie mocno, jak ten warsztatowy, więc podaję przepis. Zdjęcia wrzucam z warsztatów, ponieważ są dużo ładniejsze niż moje robione wieczorową porą przy sztucznym oświetleniu.


Składniki
1/2 kg filetów z dorsza
85 g ketchupu 
(najlepiej pikantnego)
tempura
olej do smażenia

Tempura
1 jajko
110 g mąki 
(najlepiej mąki do tempury, może być pszenna)
125 ml lodowatej wody 
 (najlepiej gazowanej) 

Najpierw przygotowujemy tempurę. Rozmącone jajko wlewamy do wody i mieszamy. Następnie wodę z jajkiem dolewamy do mąki i mieszamy do uzyskania grudkowatego ciasta. Dodajemy do tempury ketchup i łączymy składniki. 

Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Rozgrzewamy olej w rondlu. Kawałki dorsza maczamy w ketchupowej tempurze i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na złoto, osączamy na ręczniku i od razu podajemy. Gdy ryba wystygnie, tempura traci chrupkość i urok.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. oj dobry był, muszę też się zmobilizować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną ten smak chodził już od dobrych kilku tygodniu, więc jak wczoraj "wpadłam" na dorsza to nie zastanawiałam się ani chwili.

      Usuń
  2. Uwielbiam dorsza, a ten wygląda znakomicie! Chętnie bym Ci go ukradła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorsza uwielbiam, jakoś nie do końca widzę go w keczupie, ale trzeba przecież w kuchni eksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.