niedziela, 1 grudnia 2013

Kasza jaglana z jabłkami

Ciekawa jestem jak wygląda Wasze typowe śniadanie? Dla mnie przeważnie to wegetariańskie kanapki z pomidorem lub rzodkiewką. W weekend gdy mam więcej czasu chętnie jem ciepłe śniadanie w postaci tostów, grzanek a ostatnio także kaszy. Jaglanka jest bardzo syta, smaczna i daje dużo energii na cały dzień.

Składniki
1/3 szklanki kaszy
1 jabłko 
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cynamonu

Rozgrzewamy garnek, w którym będziemy gotowali kaszę (ja lubię szerokie i płaskie rondle do gotowania jaglanki), wsypujemy kaszę i prażymy ją, często nią potrząsając, żeby się nie przypaliła. Robimy to tak długo, aż kasza zacznie ładnie pachnieć. Przesypujemy ją na sitko, przelewamy wrzątkiem i przekładamy do z powrotem garnka.
Zalewamy kaszę wrzątkiem (2/3 szklanki), lekko solimy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 15-20 minut do miękkości i przez cały ten czas NIE mieszamy kaszy. Gdy kasza jest ugotowana, zestawiamy ją z ognia i trzymamy jeszcze chwilę pod przykryciem.

W tym czasie myjemy i obieramy jabłko, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Jedno jabłko na tą ilość kaszy to dużo, jeżeli chcecie, żeby przeważała kasza to wystarczy dać 1/2 jabłka.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone jabłko, doprawiamy je cukrem i cynamonem i dusimy ok. 2 minut. Następnie dodajemy je do ugotowanej kaszy, dokładnie mieszamy i podajemy na ciepło lub zimno. W każdej wersji danie to ma swój urok.
Smacznego!







11 komentarzy:

  1. U mnie w tygodniu na śniadanie też są zazwyczaj kanapki, w weekend mam szansę poszaleć i wtedy robię różne placuszki, naleśniki itp. :) Pyszne śniadanko tu u Ciebie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja placuszki i naleśniki raczej zjadam na lekki obiad, ale bardzo je lubię :)

      Usuń
  2. Bardzo smakowite śniadanie, dziękuję za dodanie wpisu do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przede wszystkim zdrowo, ale i pysznie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. szukałam takiego przepisu!!! zrobię sobie i Synkowi pyszne śniadanko:) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Kanapki i sałatka to mój ulubiony zestaw.

    OdpowiedzUsuń
  6. na słodko jeszcze nie jadłam, Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie udało mi się ugotwać kaszy jaglanej, choć czytałam już mnóstwo stron az róznymi radami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie próbowałaś? Czy Ci nie wyszła? Ja za pierwszym razem swoją kaszę rozgotowałam i wyszła ciapa, ale to dlatego, że wlałam za dużo wody.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.