wtorek, 18 lutego 2014

Placuszki z bananami

Patrzę za okno i własnym oczom nie wierzę, wiosna w pełni! Słonko świeci, ptaszki ćwierkają i od razu chce się żyć. Przypomniały mi się letnie śniadania z owocami, truskawki z cukrem i jagody ze śmietaną. Na to przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać, ale chwilowo moją tęsknotę za latem zaspokoiły cieplutkie placuszki z bananami. Lubię taką małą rozpustę na dobry początek dnia.

  
Składniki
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 dojrzałe banany
1 łyżka cukru brązowego
(można pominąć)
cukier puder do posypania 


Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, mleko, jajka, esencję i cukier i łączymy dokładnie składniki. Jeżeli ciasto jest za rzadkie (wiele zależy od bananów), dosypujemy nieco mąki.


Placki smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu możemy je nieco osączyć na papierowym ręczniku. Placki podajemy posypane cukrem pudrem albo polane miodem czy syropem klonowym. Świetnie smakują także z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.


Przepis na Thermomix 
Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr.10. Dodajemy mąkę, mleko, jajka, esencję i cukier i łączymy składniki 10s/obr.5. Jeżeli ciasto jest za rzadkie (wiele zależy od bananów), dosypujemy nieco mąki.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu możemy je nieco osączyć na papierowym ręczniku. Placki podajemy posypane cukrem pudrem albo polane miodem czy syropem klonowym. Świetnie smakują także z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.

Smacznego!





Drugie śniadanie w pracy Śniadanie mistrzów

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.