Do
Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, ale ja już powoli rozpoczynam
do niej przygotowania. W tym roku Święta Wielkanocne będą wyjątkowe,
ponieważ spędzimy je w naszym własnym mieszaniu i po raz pierwszy
zaprosimy gości do naszego świątecznego stołu.
Składniki
Babka
piaskowa to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych, a taka z
dodatkiem maku bije na głowę wszystkie. Jest puszysta i delikatna i
cudownie chrupie w zębach.
Składniki
200 g mąki pszennej typ 450
200 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
250 g miękkiego masła
1 szklanka maku
1/3 szklanki mleka
4 jajka
Mąkę
pszenną przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło
ucieramy, stopniowo dodając do niego jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i
mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
Do
utartego ciasta dolewamy mleko i wsypujemy suchy mak. Jeszcze raz
dokładnie mieszamy składniki i wlewamy je do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartę formy z kominem.
Pieczmy
50 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół. Wystudzoną
babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy masło i cukier i ucieramy na gładką masę 3min/obr.4. Dodajemy jajka i mieszamy 30s/obr.4. Dokładamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia i mieszamy 1,5min/obr.4. Na samym końcu dolewamy mleko oraz suchy mak i ponownie mieszamy 1min/obr.4.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy z kominem. Pieczmy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół. Wystudzoną babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Sm
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy masło i cukier i ucieramy na gładką masę 3min/obr.4. Dodajemy jajka i mieszamy 30s/obr.4. Dokładamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia i mieszamy 1,5min/obr.4. Na samym końcu dolewamy mleko oraz suchy mak i ponownie mieszamy 1min/obr.4.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy z kominem. Pieczmy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół. Wystudzoną babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Sm
Przepis pochodzi z najnowszego numeru magazynu Kuchnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.