niedziela, 30 marca 2014

Babka piaskowa z makiem

Do Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, ale ja już powoli rozpoczynam do niej przygotowania. W tym roku Święta Wielkanocne będą wyjątkowe, ponieważ spędzimy je w naszym własnym mieszaniu i po raz pierwszy zaprosimy gości do naszego świątecznego stołu.
Babka piaskowa to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych, a taka z dodatkiem maku bije na głowę wszystkie. Jest puszysta i delikatna i cudownie chrupie w zębach.


Składniki
200 g mąki pszennej typ 450
200 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
250 g miękkiego masła
1 szklanka maku
1/3 szklanki mleka
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy, stopniowo dodając do niego jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

Do utartego ciasta dolewamy mleko i wsypujemy suchy mak. Jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki i wlewamy je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartę formy z kominem.


Pieczmy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół. Wystudzoną babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy masło i cukier i ucieramy na gładką masę 3min/obr.4. Dodajemy jajka i mieszamy 30s/obr.4. Dokładamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia i mieszamy 1,5min/obr.4. Na samym końcu dolewamy mleko oraz suchy mak i ponownie mieszamy 1min/obr.4.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta formy z kominem. Pieczmy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół. Wystudzoną babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Sm

Przepis pochodzi z najnowszego numeru magazynu Kuchnia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.