Delikatne, wprost rozpływające się w ustach, a do tego ekspresowe kluseczki dla dzieci, które chętnie podkradają im rodzice. Ja nie pamiętam takiej potrawy ze swojego dzieciństwa, ale jakoś w czasach licealnych moja mama przygotowywała mi taki kluseczki całkiem często. Uwielbiam je. Idealnie sprawdzają się jako słodki obiad lub podwieczorek.
(1 duża porcja)
1 serek homogenizowany waniliowy (250 g)
1 jajko
4-5 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżki masła
Do miski wykładamy serek, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli wolimy twardsze kluski, dodajemy nieco więcej mąki.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Nabieramy ciasto na łyżeczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. pół minuty i wyławiamy łyżką cedzakową.
Kluski podajemy polane rozpuszczonym na patelni masłem i posypujemy cukrem cynamonowym. Można także polać je bułką tartą lub sosem owocowym.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wykładamy serek, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki 30s/obr.5. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli wolimy twardsze kluski, dodajemy nieco więcej mąki.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wykładamy serek, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki 30s/obr.5. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli wolimy twardsze kluski, dodajemy nieco więcej mąki.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Nabieramy ciasto na łyżeczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. pół minuty i wyławiamy łyżką cedzakową.
Kluski podajemy polane rozpuszczonym na patelni masłem i posypujemy cukrem cynamonowym. Można także polać je bułką tartą lub sosem owocowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.