Są takie dni, kiedy mam ochotę na domowe ciasto, ale nie chce mi się za dużo z nim bawić. Zależy mi na czymś szybkim i smacznym. To jest właśnie takie ciasto: 2 minuty ucierania, 40 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzi się nawet przy wizycie niespodziewanych gości. Przepis na to ciasto dostałam od teściowej i został już wielokrotnie wypróbowany.
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1/3 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jabłka
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę, mleko, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy składniki.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wyrzucamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.
Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do naczynia miksującego i rozdrabniamy 4s/obr.4. Przekładamy je do miski.
Do naczynia miksującego wkładamy pozostałe składniki i ucieramy 1min/obr.4. Dokładamy jabłka i mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.3.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.
Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do naczynia miksującego i rozdrabniamy 4s/obr.4. Przekładamy je do miski.
Do naczynia miksującego wkładamy pozostałe składniki i ucieramy 1min/obr.4. Dokładamy jabłka i mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.3.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.
Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.