piątek, 4 kwietnia 2014

Sernik z fiołkami

Lubicie kwiatowe przepisy? Ja bardzo! A moimi ulubionymi jadalnymi kwiatami są fiołki. Lubię je zarówno w wazonie, jak i na talerzu. Co roku żałuję, że sezon na te fioletowe kwiatuszki trwa tak krótko. Wczoraj dostałam od rodziców cały koszyczek fiołków prosto z działki. Od razu wiedziałam, że część z nich wyląduje w cieście. Baza sernika to przepis z najnowszego numeru Kuchni a fiołkowa dekoracja to już moja inwencja. Mam nadzieję, że takie ciasto przypadnie Wam do gustu. Ja jestem nim zachwycona, bo nie dość, że cudownie wygląda, to jeszcze jest bardzo puszyste w smaku. Jeżeli do Wielkanocy fiołki jeszcze będą kwitły to ten sernik na pewno zawita na świątecznym stole.


Składniki
Ciasto
800 g serka śmietankowego
200 g cukru pudru
200 g śmietany 18%
5 jajek
sok z 1 cytryny

Spód
200 g ciastek digestive
(dałam czekoladowe)
100 g roztopionego masła sól

Dekoracja
1 śmietana 36%
(mocno schłodzona)
1 łyżeczka cukru pudru
2 garści fiołków

Ciasta kruszymy (można za pomocą blendera), łączymy je z rozpuszczonym masłem i solą i wykładamy nimi dno wysmarowanej masłem tortownicy. 

Wszystkie składniki na ciasto (powinny być o temperaturze pokojowej) dokładnie miksujemy i wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez 40 minut na opcji góra-dół. Studzimy w ciepłym i otwartym piekarniku.
Gdy sernik będzie zimy, ubijamy śmietanę. Smarujemy nią sernik i dekorujemy umytymi łebkami fiołków.




Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy ciastka i rozdrabniamy 15s/obr.5. Przesypujemy je do innego naczynia. W rondelku rozpuszczamy masło, łączymy je z pokruszonymi ciasteczkami i solą i wykładamy nimi dno  tortownicy.

Do naczynia miskującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto (powinny mieć temperaturę pokojową) i miksujemy 30s/obr.4. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez 40 minut na opcji góra-dół. Studzimy w ciepłym i otwartym piekarniku.

Gdy sernik będzie zimy, ubijamy śmietanę. Zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i ubijamy 40s/obr.4. Dodajemy cukier puder i mieszamy jeszcze 5s/obr.4. Smarujemy śmietaną sernik i dekorujemy umytymi łebkami fiołków.

Smacznego!





Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.