środa, 10 grudnia 2014

Muffiny z bananami bez cukru

Ostatnio staram się dbać o to, żeby potrawy które przyrządzam były zdrowe. Różnie to wychodzi, ale grunt to dobre chęci. Za podpowiedzią koleżanki wypróbowałam dziś przepis z bloga Ala'Antkowe BLW - to prawdziwa skarbnica ciekawych propozycji, zajrzyjcie tam koniecznie. 

Muffiny, które dziś upiekłam są na bazie mąki pełnoziarnistej i całkowicie pozbawione cukru. W smaku są wilgotne i mają cudowny bananowy posmak i chrupiące płatki migdałowe. To świetna i zdrowa propozycja dla maluchów. 



Składniki
(9-10 sztuk)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
(dałam słonecznikowy)
2 banany
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Dodatki
garść rodzynek (opcjonalnie)
3 łyżeczki płatków migdałowych



Rodzynki zalewamy wodą i moczymy. W wersji dla dorosłych możemy namoczyć je w brandy. 

W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków umyte i obrane banany, dodajemy rozmącone jajka i olej - mieszamy. 

Następnie łączymy składniki z obu misek i niezbyt dokładnie mieszamy je łyżką. Osączamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniamy je do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na opcji termoobieg. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to nieco ponad 20 minut.Upieczone muffiny studzimy na kuchennej kratce.

Przepis na Thermomix 
Rodzynki zalewamy wodą i moczymy. W wersji dla dorosłych możemy namoczyć je w brandy.
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy 15s/obr.5. Przekładamy suche składniki do miski, a do naczynia miksującego wkładamy banany, olej i jajka i miksujemy 30s/obr.5. Możemy dokończyć muffiny w Thermomixie (do mokrych składników dodajemy suche oraz rodzynki i mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.5), ale smaczniejsze są wymieszane po prostu łyżką i to niezbyt dokładnie, dzięki czemu muffiny będą bardziej puszyste po upieczeniu. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i mieszamy je łyżką. 
Osączamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniamy je do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na opcji termoobieg. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to nieco ponad 20 minut.Upieczone muffiny studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!







Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówLekkie Święta Korzenne przysmaki Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.