Zamarzył mi się sernik, ale nie byle jaki - mascarpone i czekolada to zniewalające połączenie. Sernik zdecydowanie nie jest lekki i puszysty. To ciężkie, zwarte i mocno czekoladowe ciasto. Smakuje wprost obłędnie! Masa przed upieczeniem sernika była tak pyszna, że mogłabym ją wypić całą jako najsmaczniejszy napój.
Składniki
(Tortownica 21 cm)
Masa serowa
500 g serka mascarpone
130 g drobnego cukru
200 g gorzkiej czekolady 70%
150 ml śmietany kremówki 36%
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki likieru np. Irish Cream
Spód
120 g czekoladowych ciastek typu digestive
70 g orzechów włoskich
Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciasta i orzechy miksujemy na piasek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy z ciastkami. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy mokrym piaskiem ciasteczkowym. Uklepujemy i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być o temperaturze pokojowej. Kremówkę delikatnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy zrobi się ciepła dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy za pomocą rózgi do rozpuszczenia czekolady i całkowitego połączenia się składników. Natychmiast zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przekładamy mascarpone, wbijamy całe jajka, dodajemy cukier, likier i mąkę. Miksujemy na gładką masę - robimy to krótko, żeby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Dolewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C na opcji góra-dół aż środek będzie ścięty i sprężysty. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie chowamy je do lodówki na minimum 12 godzin, żeby odpowiednio stężało. Przed podaniem możemy udekorować sernik sezonowymi owocami. Najlepszy będzie z tymi kwaskowymi, takimi jak maliny wiśnie, czy porzeczki.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy ciastka i rozdrabniamy 15s/obr.5. Przesypujemy je do innego naczynia. Dodajemy rozpuszczamy masło i mieszamy dokładnie. Dno tortownicy (21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Następnie wkładamy do lodówki i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy śmietankę i podgrzewamy 6min/90'C/obr.2. Odstawiamy do wystudzenia. Dokładamy pozostałe składniki na sernik: mascarpone, cukier, jajka, mąkę i likier. Miksujemy 10s/obr.4.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C na opcji góra-dół aż środek będzie ścięty i sprężysty. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie chowamy je do lodówki na minimum 12 godzin, żeby odpowiednio stężało. Przed podaniem możemy udekorować sernik sezonowymi owocami. Najlepszy będzie z tymi kwaskowymi, takimi jak maliny, wiśnie czy porzeczki.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki" .
Przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki" .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.