Zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej możemy przygotować kilka mniejszych babeczek i jedną z nich włożyć do święconki. Ja upiekłam czekoladowe babeczki o delikatnym kawowym aromacie i z polewą z białej czekolady - są przepyszne.
Składniki
Babeczki
(4 foremki po 200 ml)
200 g mąki
150 g cukru
120 g miękkiego masła
50 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 18%
2 jajka
3 łyżki kakao do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Polewa
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
Mąkę przesiewamy z sodą, solą i kakao. Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W oddzielnej misce ubijamy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Cały czas ubijając, wbijamy po 1 jajku, następnie dodajemy śmietanę i mąkę z kakaem. Na samym końcu dokładamy posiekaną na kawałki czekoladę.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 35 minut na opcji góra-dół do tzw. suchego patyczka. Studzimy je na kuchennej kratce.
Gdy babeczki przestaną, przygotowujemy polewę. Białą czekoladę mieszamy ze śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą masą polewamy babeczki i odstawiamy, żeby zastygła. Jeżeli będziecie chcieli włożyć babeczkę do wielkanocnego koszyczka, pomińcie polanie jej polewą.
Smacznego!
Przepis na babeczki pochodzi z zeszłorocznego numeru "Moje Smaki Życia".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.