niedziela, 29 marca 2015

Skwiercząca wołowina z sosem z czarnej fasoli Jamiego Olivera

W piątek dostałam bardzo nietypową przesyłkę. Do moich drzwi zapukał kurier z ponad kilogramową porcją wołowiny z certyfikatem QMP (Quality Meat Program), który gwarantuje znakomity smak i wysoką jakość mięsa wołowego. Zmobilizowało mnie to przyrządzenia wołowiny na niedzielny obiad. Skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera z książki "Każdy może gotować" i wyszło z tego naprawdę smaczne danie a całe gotowanie zajęło mi niespełna półgodziny. Jeżeli lubicie chińszczyznę, Jamiego bądź wołowinę to to jest przepis dla Was.


Składniki
(2 porcje)
230 g polędwicy wołowej lub krzyżowej
200 g ryżu 
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 cebule dymki
1/2 świeżej papryczki chili
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu z czarnej fasoli
2-3 łyżki sosu sojowego
2 limonki
mały pęczek kolendry
olej arachidowy do smażenia
sól morska i świeżo mielony pieprz


W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy ryż. Gotujemy go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy do miski i chowamy do lodówki.

Z polędwicy wykrawamy tłuszcz i następnie kroimy mięso na paski wielkości palca. 

Obieramy imbir i czosnek i kroimy je w cienkie plasterki. Papryczkę chili pozbawiamy pestek i również drobno kroimy. Z cebuli dymki odcinamy końcówki i drobno siekamy jej łodyżki. Z kolendry obrywamy listki i odkładamy je na bok, a łodyżki drobno siekamy.

Do dużej miski przekładamy mięso i zasypujemy je pokrojonymi: imbirem, chili, dymką, kolendrą i czosnkiem. Polewamy olejem sezamowym i dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Stawiamy wok na dużym ogniu i rozgrzewamy mocno naczynie. Wlewamy sporo oleju arachidowego i mieszamy. Wrzucamy pokrojone mięso z zieleniną. Mocno potrząsamy wokiem, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Smażymy przez 2 minuty, ciągle mieszając zawartość woka. Następnie dodajemy sos z czarnej fasoli, sos sojowy i sok z połowy limonki. Cały czas mieszamy. Próbujemy u doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną sosu sojowego. 
Zdejmujemy wok z ognia, przekładamy jego zawartość do miski i przykrywamy folią aluminiową. 

Szybko przecieramy wok ręcznikiem papierowym i ponownie stawiamy na ogniu. Wlewamy nieco oleju arachidowego i mieszamy. Wbijamy jajko, dolewamy łyżkę sosu sojowego i cały czas mieszamy, ponieważ jajko bardzo szybko się ścina. Gdy mieszanina stężeje, dodajemy schłodzony ryż, jednocześnie mieszając i zeskrobując składniki z boków i dna woka. 
Mieszamy ryż przez kilka minut, do momentu aż zacznie on parować. Próbujemy i doprawiamy sosem sojowym.

Do misek lub talerzy nakładamy najpierw ryż a dopiero na niego przekładamy mięso i sos z czarnej fasoli. Na koniec posypujemy danie listkami kolendry. Podajemy je z cząstkami limonki. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.