Nie jestem znawcą hamburgerów, ponieważ jem je bardzo rzadko, ale mąż twierdzi, że mój domowy hamburger z przepisu Jamiego Olivera smakuje jak w dobrej burgerowni. Jest klasyczny, bez udziwnień i tysiąca składników, ale zawiera w sobie dokładnie to. co gwarantuje dobry smak.
Składniki
(6 porcji)
500 g dobrej jakości mielonego mięsa wołowego
6 bułek hamburgerowych
12 krakersów
1 sałata rzymska lub masłowa
3 pomidory
1 czerwona cebula
3-4 korniszony
1 duże jajko
8 gałązek natki
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
Oliwa
Sól morska i świeżo mielony pieprz
6 plasterków sera cheddar
(opcjonalnie)
Krakersy kruszymy i wsypujemy do dużej miski. Siekamy drobno pietruszkę i wkładamy ją do miski z krakersami. Dokładamy do niej musztardę i mięso. Ugniatamy dłońmi i dokładnie mieszamy całość. Dzielimy na 6 porcji i z każdej z nich formujemy okrągły kotlet o grubości ok. 2 cm. Mięso skrapiamy oliwą i przekładamy na talerz. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki do momentu, w którym będzie nam potrzebne.
Sporej wielkości patelnię np. grillową stawiamy na dużym ogniu na 4 minuty. Zmniejszamy ogień do średniego. Na patelni układamy kotlety i delikatnie przyciskamy je łopatką. Smażymy wg uznania po 3-4 minuty z każdej strony.
Myjemy i osuszamy liście sałaty. Większe z nich rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Korniszony kroimy wzdłuż najcieniej jak umiemy. Wszystkie składniki układamy ma półmisku. Stawiamy na stole wraz z talerzami, sztućcami, ketchupem i napojami.
Kotlety przekładamy na inny talerz i delikatnie przecieramy ja papierowym ręcznikiem.
Bułki kroimy na połowy i przypiekamy na patelni.
Połowę bułki smarujemy ketchupem, układamy na niej sałatę, mięso, ser i pozostałe warzywa. Polewamy musztardę i zamykamy burgera drugą połową bułki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.