Jaka zupa pojawia się na Waszym wielkanocnym stole? U nas tradycyjnie jest to żurek z jajkiem, za którym ja osobiście nie przepadam. Zdecydowanie bardziej pasowałaby mi wersja czerwona, ale jakoś się u nas nie przyjęła. W tym postanowiłam spróbować czegoś nowego i przygotowałam zup chrzanową z jabłkiem. Muszę powiedzieć, że smakuje bardzo ciekawie.
Składniki
2 ziemniaki
1 por
1 cebula
3/4 litra bulionu
1/2 l śmietany 18%
4 łyżki startego chrzanu
2 półsłodkie jabłka
oliwa z oliwek do smażenia
Warzywa obieramy i myjemy. Z pora odcinamy liście, zostawiając tylko jego białą część. Kroimy go wzdłuż na pół i kroimy w półtalarki. Cebulę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę z posiekanym porem. Dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy. Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy go do wrzenia, dodajemy śmietanę i zmniejszamy ogień. Gotujemy 25 minut a następnie wkładamy chrzan i starte jabłka (uprzednio obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych). Gotujemy jeszcze przez 10 minut i miksujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja następnym razem dodam jeszcze szczyptę kurkumy dla podkręcenia koloru. Przed podaniem zupę możemy posypać rzeżuchą.
Smacznego!
Przepis pochodzi z czasopisma "Palce lizać".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.