Wczoraj na niedzielny obiad zamiast schabowego przygotowałam naleśniki czekoladowe z bananowym twarożkiem. Cudowne połączenie.
Inne pomysły na naleśniki:
- Naleśniki z dynią i białym serem
- Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem
- Czekoladowe naleśniki z ricottą i jagodami
- Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem
- Czekoladowe naleśniki z ricottą i jagodami
Składniki
(2-3 porcje)
Ciasto naleśnikowe
1,5 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej lub oranżady
2 jajka
100 g czekolady deserowej
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka oleju
Nadzienie
500 g twarogu
4 dojrzałe banany
1-2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na naleśniki poza czekoladą wsypujemy do miski i dokładnie roztrzepujemy lub miksujemy na gładkie ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nieco studzimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy nieco mąki i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Miskę z ciastem odstawiamy na 20-30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Banany myjemy i obieramy ze skórki. Dwa z nich rozniatamy widelcem a kolejne dwa kroimy w plasterki.
Rozgniecione banany mieszamy z twarogiem. Możemy je razem zmiksować, ale wtedy ser stanie się rzadki i kremowy. Słodzimy do smaku i odstawiamy.
Średniej wielkości patelnię (ja lubię takie z gładkim teflonowym dnem) dobrze rozgrzewamy i smarujemy wacikiem zamocznym w oleju. To będzie jedyny tłuszcz do smażenia. Co kilka naleśników możemy ponownie przesmarowac patelnię olejem.
Za pomocą małej łyżki wazowej wylewamy na środek ciasto i rozprowadzamy je po całej patelni. Smażymy chwilę naleśnika, gdy jego boki będą łatwo odochodziły od patelni, obracamy go na drugą stronę i jeszcze moment smażmy. Musimy uważać, żeby się nie przypalił.
Usmażone naleśniki smarujemy serem, na środku układamy plasterki bananów i zawijamy bądź składamy naleśniki. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.