poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Czekoladowe naleśniki z serem i bananami

Wczoraj na niedzielny obiad zamiast schabowego przygotowałam naleśniki czekoladowe z bananowym twarożkiem. Cudowne połączenie.

Inne pomysły na naleśniki:



Składniki
(2-3 porcje)
Ciasto naleśnikowe
1,5 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej lub oranżady
2 jajka
100 g czekolady deserowej
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka oleju

Nadzienie
500 g twarogu
4 dojrzałe banany
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej

Wszystkie składniki na naleśniki poza czekoladą wsypujemy do miski i dokładnie roztrzepujemy lub miksujemy na gładkie ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,  nieco studzimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie, dodajemy nieco mąki i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Miskę z ciastem odstawiamy na 20-30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Banany myjemy i obieramy ze skórki. Dwa z nich rozniatamy widelcem a kolejne dwa kroimy w plasterki.
Rozgniecione banany mieszamy z twarogiem. Możemy je razem zmiksować, ale wtedy ser stanie się rzadki i kremowy. Słodzimy do smaku i odstawiamy.

Średniej wielkości patelnię (ja lubię takie z gładkim teflonowym dnem) dobrze rozgrzewamy i smarujemy wacikiem zamocznym w oleju. To będzie jedyny tłuszcz do smażenia. Co kilka naleśników możemy ponownie przesmarowac patelnię olejem.


Za pomocą małej łyżki wazowej wylewamy na środek ciasto i rozprowadzamy je po całej patelni. Smażymy chwilę naleśnika, gdy jego boki będą łatwo odochodziły od patelni, obracamy go na drugą stronę i jeszcze moment smażmy. Musimy uważać, żeby się nie przypalił. 

Usmażone naleśniki smarujemy serem, na środku układamy plasterki bananów i zawijamy bądź składamy naleśniki. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.


Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.