niedziela, 5 kwietnia 2015

Sernik chałwowy

W tym roku wyjątkowo nie zrobiłam żadnego mazurka. W tym względzie zdałam się na rodzinę, w zamian upiekłam sernik z chałwą. To prawdziwa bomba kaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się jako świąteczny wypiek.

Składniki
Masa serowa
800 g sera tłustego lub poltlustego
4 jajka
3/4 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki śmietany 36%
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy waniliowej
2 łyżki esencji waniliowej

Spód
130 g kruchych czekoladowych ciastek np. Amerykanek
70 g orzechów włoskich
40 g masła

Polewa
150 g chałwy waniliowej
1/2 szklanki śmietany 36%


Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciasta i orzechy miksujemy na piasek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy z ciastkami. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy mokrym piaskiem ciasteczkowym. Uklepujemy i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być o temperaturze pokojowej. Ser mieszamy z cukrem, stopniowo wbijamy jajka, dokładamy śmietanę, mąkę i esencję waniliową. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu wkruszamy chałwę i mieszamy za pomocą łyżki.

Masę serową przelewamy na podpieczony spód. Do piekarnika na najniższą półkę wstawiamy naczynie wypełnione wodą, na wyższy ;poziom wstawiamy blachę z ciastem. Sernik pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Gdy całkiem wystygnie, przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokruszoną chałwę i roztrzepujemy do połączenia się składników. Żeby polewa była gładka, możemy ją zblendować. Gdy nieco ostygnie polewamy nią sernik i wstawiamy go do lodówki na minimum 12 godzin. W Wersji wielkanocnej możemy udekorować sernik czekoladowymi jajkami.

Smacznego!



Przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.