piątek, 3 kwietnia 2015

Rzeżucha wielkanocna

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie rzeżucha jest elementem absolutnie obowiązkowym na wielkanocnym stole. Uwielbiam jej smak, wspaniale komponuje się z jajkami w majonezie czy pomidorami.

Jeżeli chcecie zaskoczyć gości niecodzienną dekoracją stołu, wysiejcie rzeżuchę w skorupkach i postawcie ją w kieliszkach na jajka obok każdego talerza. Będzie ładnie i smakowicie.



Do przygotowania takiej dekoracji potrzebujemy jedynie skorupek, waty i nasion rzeżuchy. 
Skorupki po jajkach myjemy pod bieżącą wodą.. Wypełniamy watą, możemy użyć do tego także ligniny czy ręcznika papierowego, spryskujemy wodą i dość gęsto posypujemy nasionami rzeżuchy.

Naczynie z rzeżuchą ustawiamy w widnym i ciepłym miejscu. Dwa razy dziennie spryskujemy ją obficie wodą. Po 4-5 dniach rzeżucha jest gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.