Po
10 dniach zmagania się z anginą i wysoką gorączką wreszcie jestem
zdrowa i mogę z przyjemnością pobuszować w kuchni. Sezon truskawkowy w
tym roku kompletnie mnie zaskoczył, dni mijają mi tak szybko, że ze
zdziwieniem odkryłam truskawki na straganach. Uwielbiam je praktycznie w
każdej postaci: a tarta z truskawkami to już moja coroczna tradycja.
Tym razem upiekłam ją w wersji czekoladowej z mascarpone i bitą
śmietaną. Smakuje wyśmienicie.
Składniki
(Forma o średnicy 25cm)
(Forma o średnicy 25cm)
Ciasto
220 g mąki
(100 g krupczatki i 120 g pszennej)
140 g zimnego masła
70 g cukru pudru
3 łyżki kakao do pieczenia
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie
250 g mascarpone
200 g b.zimnej śmietany 30 lub 36%
Wszystkie
składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy, formujemy z nich
kulę i zawijamy ją w folię a następnie chowamy do zamrażarki na 15-20
minut.
Formę
na tartę smarujemy masłem i wylepiamy schłodzonym ciastem, tak aby
sięgało ono aż do brzegów formy. Wkładamy blaszkę do lodówki na kolejne
15 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170'C na opcji góra-dół.
Schłodzone
ciasto nakłuwamy raz kolo razu widelcem. Zgniatamy papier do pieczenia
i rozkładamy go na cieście, obciążamy kulkami ceramicznymi lub ryżem i
pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i
podpiekamy ciasto przez kolejne 10-12 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
W
międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W jednej misce roztrzepujemy za
pomocą rózgi mascarpone. W drugim naczyniu ubijamy bardzo mocno
schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy do niej
mascarpone i dokładnie mieszamy ze sobą. Truskawki myjemy,
odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki.
Na
wystudzone ciasto wykładamy masę mascarpone ze śmietaną, na wierzchu
układamy pokrojone truskawki i wkładamy tartę do lodówki, wyjmujemy
dopiero tuż przed podaniem. Możemy udekorować j ą listkami mięty i
posypać cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, masło, cukier puder i kakao. Wyrabiamy ciasto 2min/Interwał. Dodajemy jajko oraz wodę i ponownie wyrabiamy 1,5min/Interwał.
Z ciasta formujemy kulę i zawijamy ją w folię, a następnie chowamy do
zamrażarki na 15-20 minut. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy
schłodzonym ciastem, tak aby sięgało ono aż do brzegów formy.
Wkładamy
blaszkę do lodówki na kolejne 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy
piekarnik do 170'C na opcji góra-dół. Schłodzone ciasto nakłuwamy raz
koło razu widelcem. Zgniatamy papier do pieczenia i rozkładamy go na
cieście, obciążamy kulkami ceramicznymi lub ryżem i pieczemy przez 15
minut. Następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy ciasto
przez kolejne 10-12 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do
wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do
czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy motylek, wlewamy
śmietanę i ubijamy 4min/obr.4. Po 2 minutach sprawdzamy i
kontrolujemy stopień ubicia, żeby nie zrobić masła. Dodajemy serek
mascarpone oraz cukier puder i mieszamy 30s/obr.3.
Na wystudzone ciasto wykładamy masę mascarpone ze śmietaną, na wierzchu
układamy pokrojone truskawki i wkładamy tartę do lodówki, wyjmujemy
dopiero tuż przed podaniem. Możemy udekorować j ą listkami mięty i
posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.