piątek, 15 maja 2015

Tarta z rabarbarem i bezą

Pogoda może i jeszcze nie jest wakacyjna, ale ja i tak poczułam dziś lato. Wszystko za sprawą tarty o cudownym słodko-kwaśnym smaku i chrupiącej bezie. Uwielbiam taki balans smaków.

Składniki 
Ciasto 
150 g mąki krupczatki 
30 g zmielonych migdałów 
50 g cukru pudru (lub drobnego cukru do wypieków) 
100 g masła 
1 żółtko 
1 łyżka śmietany 

 Nadzienie 
400 g rabarbaru 
1-2 łyżki brązowego cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżka masła 

 Beza 
2 duże białka o temp. pokojowej
100 g drobnego cukru 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy z nich kulę. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia. 

Rabarbar dokładnie myjemy, możemy go także obrać, ale wtedy straci swój czerwony kolor. Ja robię różnie, tym razem obrałam rabarbar, ale taki ze sprawdzonego źródła używam w całości. Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone łodygi, posypujemy cukrem i dusimy ok. 10 minut do odparowania wody. Nie mieszamy zbyt mocno, żeby rabarbar nie rozpadł całkowicie.

Nieco przestudzony rabarbar wykładamy na podpieczony spód ciasta.
Następie ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijanie od niskich obrotów miksera, powoli je zwiększając. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Na samym końcu dokładamy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.

Sztywną pianę białkową rozkładamy równomiernie na cieście i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Tartę pieczemy około 25 minut na opcji góra-dół. Studzimy ją w uchylonym piekarniku.

Smacznego!





Rabarbarowa rewolucja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.