Na dworze zrobiło się gorąco i duszno. W takie dni nie mam ochoty na długie stanie w kuchni i pichcenie, więc sięgam po dania lekkie, bezmięsne a do tego szybkie w przygotowaniu. Makaron latem rządzą w mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pastę z pesto z suszonych pomidorów z dodatkiem zielonych szparagów. Wykorzystamy je na końcówce sezonu.
Przydatne przepisy:
- Pesto rosso z suszonych pomidorów
Przydatne przepisy:
- Pesto rosso z suszonych pomidorów
Składniki
(2 porcje)
300 g makaronu
1/2 pęczka zielonych szparagów
3 łyżki pesto rosso
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy im zdrewniałe końcówki. Kroimy je na 2 cm kawałki i odkładamy główki na bok.
Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i delikatnie rumienimy na niej drobno pokrojony ząbek czosnku. Wrzucamy pokrojone szparagi (poza główkami) i smażymy je na średnim ogniu ok. 6-7 minut aż szparagi zmiękną, dorzucamy główki i smażymy jeszcze 1 minutę. Na koniec lekko je solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Makaron odcedzamy, dodajemy do niego pesto rosso i łączymy ze sobą, dokładamy podsmażone szparagi i mieszamy wszystkie składniki.
Makaron możemy podać posypany parmezanem z lampką białego wytrawnego wina.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.