piątek, 12 czerwca 2015

Pesto rosso z suszonych pomidorów

Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju smarowideł. Uwielbiam różne tapenady, pasty z bobu czy właśnie pesto. Pesto rosso jest jednym z moich ulubionych. Najczęściej dodaję go do makaronu, ale świetnie smakuje także z mięsem czy jako dodatek do grzanek.


Składniki
1 szklanka suszonych pomidorów z oliwy
3 łyżki orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki tartego parmezanu lub pecorino
ok.10 liści bazylii
szczypta płatków chili
pieprz
sól

Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią orzeszki pinii. Prażymy przez kilka minut i odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki na pesto wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli wyjdzie za sucha, dolewamy nieco oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.