wtorek, 21 lipca 2015

Deser jaglany z jagodami

Wczoraj na śniadanie zrobiłam sobie kaszę jaglaną, ale jakoś hojnie mi się jej sypnęło i wyszedł z tego cały rondel kaszy. Nie miałam ochoty dojadać jej na zimno, więc przeszukałam lodówkę i postanowiłam przerobić ją na deser. Nie jest to lekka przekąska, ale naprawdę dobra i bardzo sycąca. Powinna smakować także tym, którzy nie lubią kaszy, ponieważ w ogóle się jej tu nie wyczuwa. Można zrobić także wersję bardziej dietetyczną na jogurcie greckim lub serku typu Bieluch i podać ją dzieciom. Deser ten będzie także pyszną masą do naleśników.


Składniki
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
5 łyżek mascarpone
5-7 daktyli bez pestek
1 szklanka jagód + 2 łyżeczki do dekoracji
3-4 herbatniki w czekoladzie
listki mięty do dekoracji 



Ugotowaną kaszę jaglaną daktylami miksujemy wraz z daktylami na gładką masę. Dodajemy mascarpone oraz jagody i ponownie miksujemy do połączenie składników. Deser jest za mało słodki możemy dodać syrop klonowy lub miód.

Herbatniki przekładamy do foliowej torebki i za pomocą tłuczka rozbijamy na drobne kawałki.

W pucharku lub szklance układamy warstwowo: pokruszone herbatniki, masę jaglaną, pokruszone herbatniki i masę jaglaną. Na koniec dekorujemy deser świeżymi jagodami i listkami mięty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.