środa, 22 lipca 2015

Jak przygotować słoiki i pasteryzować przetwory?

Uwielbiam lato za jego ciepło, słoneczną pogodę i ten niesamowity wybór owoców i warzyw. Stragany aż uginają się pod tymi dobrociami. Niestety, wszystko co dobre, szybko się kończy, dlatego warto zamknąć lato w słoiki. To najlepszy czas na przygotowywanie wszelkich konfitur, dżemów, soków czy marynat. Żeby móc się nimi cieszyć przez cały rok, musimy dobrze je zabezpieczyć, żeby nic się nie zepsuło i nie spleśniało.
Przygotowałam dla Was mini poradnik o tym w jaki sposób zabezpieczyć przetwory. Mam nadzieję, że będzie dla Was przydatny. 

Przygotowanie słoików i butelek

Zanim przełożymy  przetwory do szklanych butelek lub słoików, musimy je przejrzeć i porządnie wyparzyć. Odkładamy wszystkie wyszczerbione słoiki, zardzewiałe i powyginane nakrętki. Jeżeli używamy słoików weków, odrzucamy sparciałe gumki. 
Następnie zabieramy się za wyparzanie naczyń. Możemy zrobić to na kilka sposobów:

za pomocą wrzącej wody - zalewamy słoiki do 3/4 wysokości wrzątkiem, wlewamy nieco płynu do mycia naczyń i zakręcamy. Następnie energicznie mieszamy wodę w słoikach i odstawiamy na kilka minut. Warto robić to w grubych rękawicach, żeby się nie poparzyć. Następnie wylewamy wodę i dokładnie płuczemy słoiki. Nakrętki wrzucamy do gorącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut.
w mikrofalówce - wlewamy do słoików nieco wody i wkładamy do mikrofalówki na 2 minuty na najwyższą moc. Pamiętajmy, żeby nie wkładać do mikrofalówki metalowych zakrętek.
w piekarniku - odkręcone słoiki ustawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Na drugiej blasze układamy nakrętki. Nagrzewamy piekarnik do 100'C i podgrzewamy słoiki przez ok. 20-30 minut.
w zmywarce - używamy programu o najwyższej temperaturze.
za pomocą spirytusu - moczymy płatek kosmetyczny w spirytusie i przecieramy nim wewnętrzną stronę nakrętki.
Wyparzone słoiki i nakrętki osuszamy przed użyciem.



Pasteryzacja

Wykonujemy ją po to, żeby przetwory dłużej się przechowywały. Polega ona na zniszczeniu drobnoustrojów zawartych w jedzeniu za pomocą wysokiej temperatury przy jednoczesnych zachowaniu smaku i właściwości odżywczych pasteryzowanych produktów. 
Pasteryzację możemy zrobić na dwa sposoby: w garnku z gorącą wodą oraz w piekarniku.

Pasteryzacja w wodzie - wyparzone i suche słoiki lub butelki napełniamy gotowymi przetworami i dokładnie zakręcamy. Dno dużego garnka  (najlepiej, żeby był szeroki, ale niekoniecznie wysoki) wykładamy czystą ścierką kuchenną. Dopiero na niej układamy słoiki, w takiej odległości od siebie, żeby podczas gotowania nie stykały się ze sobą. Następnie zalewamy garnek gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Przetwory pasteryzujemy od 10 do 30 minut, zgodnie z instrukcją na konkretne dżemy, soki, czy marynaty.
Zapasteryzowane słoiki jeszcze raz dokręcamy i układamy do góry dnem na blacie kuchennym wyłożonym miękką ściereczką lub ręcznikiem. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Zimne słoiki chowamy w ciemne miejsce np. do kuchennej szafki lub spiżarki.

Pasteryzacja w piekarniku - wyparzone i suche słoiki lub butelki napełniamy gotowymi przetworami i dokładnie zakręcamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i ustawiamy na niej wypełnione słoiki. Wstawiamy ją do zimnego piekarnika i nagrzewamy go do 130'C. Od momentu nagrzania, pasteryzujemy słoiki około godziny. Następnie wyjmujemy zapasteryzowane słoiki i jeszcze raz  je dokręcamy i układamy do góry dnem na blacie kuchennym wyłożonym miękką ściereczką lub ręcznikiem. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Zimne słoiki chowamy w ciemne miejsce np. do kuchennej szafki lub spiżarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.