Tarta z malinami i białą czekoladą to jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam. Prawdziwa uczta dla podniebienia. To także jedno z ulubionych ciast moich znajomych, o którego upieczenie regularnie mnie proszą. Nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała z przepisem, dlatego tym razem zmieniłam spód tarty na wersję kakaową i wyszło naprawdę dobrze.
Składniki
(Forma o średnicy 25cm)
Ciasto
220 g mąki
(100 g krupczatki i 120 g pszennej)
(100 g krupczatki i 120 g pszennej)
140 g zimnego masła
70 g cukru pudru
3 łyżki kakao do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie
200 ml śmietanki 36%
125 g białej czekolady
1 jajko
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą i mieszamy z kawałkami zimnego masła i kakaem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wykładamy je do formy na tartę. Formę z ciałem wkładamy ma 15-20 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie dodajemy śmietanę i podgrzewamy przez chwilę na bardzo małym ogniu, do całkowitego połączenia się składników. Zestawiamy z ognia i wbijamy do masy śmietanowo-czekoladowej rozmącone jajko. Dokładnie łączymy składniki i zostawiamy do wystudzenia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy maliny i równomiernie zalewamy je masą z białej czekolady i śmietanki. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy je na opcji góra-dół przez około 15-18 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy posypć cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki masło, mąkę, cukier puder, kakao, jajko oraz sól. Mieszamy 30s/obr.4.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wykładamy je do formy na tartę. Formę z ciałem wkładamy ma 15-20 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 5s/obr.10. Dolewamy śmietankę i podgrzewamy 4min/80'c/obr.4. Zostawiamy na 10 minut do wystudzenia i dodajemy jajko. Mieszamy 5s/obr.5 i dalej studzimy.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy maliny i równomiernie zalewamy je masą z białej czekolady i śmietanki. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy je na opcji góra-dół przez około 15-18 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy posypć cukrem pudrem
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy maliny i równomiernie zalewamy je masą z białej czekolady i śmietanki. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy je na opcji góra-dół przez około 15-18 minut. Po wystudzeniu ciasto możemy posypć cukrem pudrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.