Jak patrzę na te muffiny to od razu przychodzi mi na myśl określenie "shrekowe". To kolejne danie wypróbowane przeze mnie z bloga Ala'Antkowe BLW. Jest to typowy przepis dla dzieci i jak dla mnie te babeczki są nieco mdłe i bez soli nie jestem w stanie ich zjeść, ale mojej córce i jej 1,5 rocznej koleżance bardzo smakowały, a to najważniejsze. Żeby wszyscy byli zadowoleni, ja je przygotowuję w dwóch wersjach: dla dzieci-oryginalnej i niesolonej i dla dorosłych-z solą, pieprzem i nieco większą ilością czosnku.
Składniki
(12 sztuk)
Dla dzieci
Dla dzieci
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka roślinnego
(dla dorosłych może być krowie )
(dla dorosłych może być krowie )
100 g masła
150 g szpinaku mrożonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka soku z cytryny
Dla dorosłych dodajemy dodatkowo
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczkę pieprzu
1 ząbek czosnku
można też wkruszyć nieco fety lub sera pleśniowego
Dla dorosłych dodajemy dodatkowo
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczkę pieprzu
1 ząbek czosnku
można też wkruszyć nieco fety lub sera pleśniowego
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak podduszamy na patelni, aż do całkowitego rozmrożenia i lekkiego odparowania. Dodajemy do niego sok z cytryny i studzimy.
Mąkę, mleko, przestudzone masło, jajko, sodę i proszek do pieczenia miksujemy na gładką masę. Dokładamy przestudzony szpinak i sprasowany ząbek czosnku i mieszamy ciasto za pomocą łyżki. Jeżeli robimy muffiny dla dorosłych, dodajemy sól.
Ja przygotowuję dwa kolory papilotek i jedne wypełniam niesolonym ciastem dla dzieci a następnie doprawiam pozostałe ciasto dla dorosłych i wypełniam nim drugi kolor papilotek. Foremki na muffiny wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.