wtorek, 21 marca 2017

Babka majonezowa na Wielkanoc

Pewnie już to mówiłam, ale najwyżej się powtórzę, uwielbiam Święta Wielkanocne i potrawy, które im towarzyszą. Ogromną frajdę sprawia mi testowanie coraz to nowych przepisów na najróżniejsze babki i mazurki. Z ogromnym apetytem zajadam także jajka, zarówno te faszerowane, jak i po prostu ugotowane na twardo i podane z majonezem.

Tym razem majonez wylądował nie na jajkach, a w wielkanocnej babce. Może się wydawać, że to dość dziwne połączenie, ale w końcu majonez to głównie jajka i olej. Babka po upieczeniu jest bardzo puszysta i absolutnie nie da się w niej wyczuć smaku majonezu. Podobno długo trzyma świeżość- u mnie zniknęła juz drugiego dnia, wiec ne miałam okazji tego osobiście sprawdzić.

Przepis na tą babkę jest niezwykle prosty, a babka pięknie wyrasta. Brakuje mi w niej jednak nieco wyrazistości, więc następnym razem podkrecę jej smak cytrynowym lub pomarańczowym lukrem.

Składniki
65 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
4 duże jajka
3 czubate łyżki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka likieru cytrynowego
(lub 2 łyżki soku z cytryny) 

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich majonez i mieszamy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną. Miksujemy do połączenia się składników, na końcu dodajemy likier lub sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy składniki.

Formę z kominkiem smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół przez ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy przez 15 minut w formie a następnie wyjmujemy babkę na talerz.

Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym.


Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na babkę wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1,5min/obr.6.
Formę z kominkiem smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół przez ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy przez 15 minut w formie a następnie wyjmujemy babkę na talerz.

Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym.


Smacznego!