Przepisów na ćwikłę jest tyle, ile gospodyń. Niektórzy dodają do niej cukier, inni ocet, kminek czy wino. Ja jestem zwolenniczką prostoty i jak ćwikła do najchętniej w postaci buraków z samym chrzanem i tylko lekko doprawione solą, pieprzem i cytryną.
Ćwikła to wspaniały dodatek do wszelkich mięs, wędlin czy jajek. To także obowiązkowa pozycja na tradycyjnym wielkanocnym stole.
Ćwikła to wspaniały dodatek do wszelkich mięs, wędlin czy jajek. To także obowiązkowa pozycja na tradycyjnym wielkanocnym stole.
Składniki
1/2 kg buraków
3-4 czubate łyżki ostrego chrzan ze słoiczka
(zależnie od preferencji i mocy chrzanu)
lub 2 korzenie świeżego chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
(opcjonalnie)
lub 2 korzenie świeżego chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
(opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Buraki gotujemy ok. 1-1,5 godziny do miękkości I studzimy. Nastepnie obieramy je ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Następnie dodajemy chrzan. Jeżeli używamy chrzanu ze słoiczka, to od razu mieszamy go z burakami i sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.
Jeżeli korzystamy ze świeżego chrzanu- namaczamy go wcześniej przez 2 godziny w misce z zimną wodą. Następnie obieramy go i ścieramy na drobnych oczkach tarki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładamy go do buraków, doprawami do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.
Gotową ćwikłę przekladamy do słoiczka, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Następnie dodajemy chrzan. Jeżeli używamy chrzanu ze słoiczka, to od razu mieszamy go z burakami i sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.
Jeżeli korzystamy ze świeżego chrzanu- namaczamy go wcześniej przez 2 godziny w misce z zimną wodą. Następnie obieramy go i ścieramy na drobnych oczkach tarki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładamy go do buraków, doprawami do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.
Gotową ćwikłę przekladamy do słoiczka, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.