poniedziałek, 20 marca 2017

Ćwikła z chrzanem

Przepisów na ćwikłę jest tyle, ile gospodyń. Niektórzy dodają do niej cukier, inni ocet, kminek czy wino. Ja jestem zwolenniczką prostoty i jak ćwikła do najchętniej w postaci buraków z samym chrzanem i tylko lekko doprawione solą, pieprzem i cytryną.

Ćwikła to wspaniały dodatek do wszelkich mięs, wędlin czy jajek. To także obowiązkowa pozycja na tradycyjnym wielkanocnym stole.


Składniki
1/2 kg buraków 
3-4 czubate łyżki ostrego chrzan ze słoiczka
(zależnie od preferencji i mocy chrzanu)
lub 2 korzenie świeżego chrzanu 
1 łyżka soku z cytryny 
1/2 łyżeczki cukru 
(opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku


Buraki gotujemy ok. 1-1,5 godziny do miękkości I studzimy. Nastepnie obieramy je ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Następnie dodajemy chrzan. Jeżeli używamy chrzanu ze słoiczka, to od razu mieszamy go z burakami i sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.

Jeżeli korzystamy ze świeżego chrzanu- namaczamy go wcześniej przez 2 godziny w misce z zimną wodą. Następnie obieramy go i ścieramy na drobnych oczkach tarki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładamy go do buraków, doprawami do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem.

Gotową ćwikłę przekladamy do słoiczka, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.