Nie mam ostatnio za dużo czasu na siedzenie w kuchni, tym bardziej doceniam proste i szybkie przepisy na ciasta. Taki właśnie jest ten biszkopt z owocami z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie".
Niewiele z nim pracy, a przy tym jest bardzo smaczny: puszysty, lekko wilgotny i mocno owocowy. Możecie upiec go z dowolnymi owocami, Waszymi ulubionymi lub takimi, na które akurat jest sezon. Ja wykorzystałam jabłka i jagody, których mam całe zapasy z letniego mrożenia.
Składniki
(Tortownica 22-24 cm)
125 g mąki
125 g cukru pudru
125 g masła
4 duże jajka
mam teraz za 1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g owoców
(u mnie 50 g jabłek i 100 g mrożonych jagód)
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Cukier dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich dodajemy do żółtek i ucieramy na kogel-mogel.
W misce ubijamy białka na sztywną pianę a następnie stopniowo dodajemy cukier, calu czas miksując białka.
Do kogla-mogla dodajemy 2 łyżki piany z białek, stopniowo wlewamy rozpuszczone masło, cały czas miksując. Dodajemy pianę z białek i mieszamy za pomocą łyżki. Na samym końcu dokładamy mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąka. Przelewamy ciasto i posypujemy je owocami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie na 15 minut, następnie wyjmujemy na kuchenna kratkę o odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.