środa, 8 marca 2017

Naleśniki z serem bananowym

Naleśniki to takie moje danie awaryjne, które przygotowuję, gdy nie mam pomysłu na obiad albo   gdy zależy mi na szybkiej i smacznej potrawie. Ostatnio najczęściej przygotowuję naleśniki z serkiem bananowym z dodatkiem kakao. Moja córka aż piszczy z radości, gdy je podaję, tak się cieszy, że je krem czekoladowy.

Składniki
Ciasto naleśnikowe
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka syropu klonowego
(opcjonalnie)

Nadzienie
500 g kremowego sera
2 banany
1 łyżka kakao do pieczenia
1 łyżka syropu klonowego lub cukru pudru
(jeżeli banany są słodkie można pominąć)

Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i mieszamy je za pomocą rózgi, aż stanie się zupełnie gładkie. Powinno mieć konsystencję śmietany, jeżeli jest za rzadkie - dosypujemy mąki, jeżeli za gęste- rozrzedzamy wodą lub mlekiem. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do naleśników. Banany myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Miksujemy je razem z serem i doprawiamy kakao i ewentualnie słodzidłem.

Patelnię z nieprzywierającą powierzchnią mocno rozgrzewamy. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika smarujemy ją bardzo cienką warstwą oleju. Moja mama natłuszcza patelnię skórką od słoniny nabitą na widelec i przejeżdżając nią po patelni.

Małą łyżką wazową wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozlewamy ciasto po niej. Gdy na całej powierzchni naleśnika pojawia się pęcherzyki a naleśnik zmieni kolor, obracamy go na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy.

Usmażone naleśniki smarujemy bananowym serkiem i składamy w trójkąty lub zwijamy w rulon. Możemy podać je z kawałkami banana i polane sosem czekoladowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.