Chleb "5 ziaren" przykuł moją uwagę swoją nazwą. Składniki do jego przygotowania okazały się być mało wyszukane i wszystkie miałam w kuchennej szafce. Spodobało mi się także to, że chleb ten nie musi wyrastać kilka razy i jeszcze tego samego dnia zabrałam się za jego pieczenie.
Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. W oryginalnym przepisie używa się tylko mąki pszennej, ja jej część zamieniam mąka żytnią. Zależało mi także na szybkim upieczeniu chleba na sobotnie śniadanie, dlatego ciasto chlebowe zagniotłam wieczorem, przykryłam ściereczką i schowałam do lodówki na nocne wyrastanie. Rano tylko wyjęłam je pół godziny przed pieczeniem, żeby się ogrzało i dziś jedliśmy na śniadanie jeszcze ciepły chlebek. Spróbujcie koniecznie w któryś weekend, bo chlebek jest naprawdę smaczny.
Składniki
500 g mąki pszennej
(dałam 300g pszennej i 200g żytniej)
500 g letniej wody
50 g płatków owsianych
30 g sezamu
30 g słonecznika
30 g dyni
30 g maku
30 g siemienia lnianego
30 g oliwy z oliwek
30 g miodu
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Drożdże wkruszamy do szklanki, zasypujemy 1/2 łyżeczki cukru i wlewamy kilka łyżek letniej wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Z każdej porcji ziaren: maku, dyni, słonecznika, sezamu i siemienia odkładamy po 1 łyżeczce do posypania chleba.
Do dużej ceramicznej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, pozostałe ziarna, sól, wlewamy oliwę z oliwek, miód oraz wodę. Na końcu dodajemy rozczyn drożdżowy i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy ciasto. Będzie ono dość rzadkie.
Keksówkę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto i jego wierzch posypujemy odłożonymi uprzednio ziarnami. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Możemy także przygotować ciasto wieczorem, przelać do formy, przykryć ściereczką i schować na noc do lodówki. Wyjąć 30 minut przed pieczeniem.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C I pieczemy na opcji góra-dół przez ok . 40-45 minut. Studzimy przez kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy chleb na kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę i drożdże u podgrzewamy 2,5min/37'C/obr.2.
Z każdej porcji ziaren: maku, dyni, słonecznika, sezamu i siemienia odkładamy po 1 łyżeczce do posypania chleba.
Wszystkie pozostałe składniki wkładamy do naczynia i wyrabiamy 2.5min/Interwał. Będzie ono dość rzadkie.
Keksówkę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto i jego wierzch posypujemy odłożonymi uprzednio ziarnami. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Możemy także przygotować ciasto wieczorem, przelać do formy, przykryć ściereczką i schować na noc do lodówki. Wyjąć 30 minut przed pieczeniem.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C I pieczemy na opcji góra-dół przez ok . 40-45 minut. Studzimy przez kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy chleb na kuchennej kratce.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C I pieczemy na opcji góra-dół przez ok . 40-45 minut. Studzimy przez kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy chleb na kuchennej kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.