piątek, 1 września 2017

Sok malinowy

Maliny to jedne z moich ulubionych owoców. Mogę jeść je kilogramami, dlatego też zawsze na jesieni staram się zaopatrzyć w zapasy malin. Przygotowuję dżemy, soki, a także sporą część malin mrożę, żeby później pięć ciasta z ich dodatkiem. Dziś absolutny klasyk- sok z malin. Wspaniałe smakuje jako dodatek do herbaty i stawiana nogi przy przeziębieniu. Sok z tego przepisu jest rzadki i klarowny.


Składniki
1 kg malin
400 g cukru
200 g wody

Maliny zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. Następnie przecedzamy maliny przez gazę i odciskamy sok. Ponownie go zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych butelek. Mocno zakręcamy i w pasteryzujemy przez 15 minut.
Ja pestki z malin zamrażam i później robię z nich lody malinowe albo przekładam maliny do słoiczków jako taki pestkowy mus. Można jeść go na kanapkach albo użyć do ciasta.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, zakładamy koszyczek i wsypujemy do niego połowę malin, zasypujemy je połową cukru, zamykamy naczynie o stawiamy Varomę. Wsypujemy do niej kolejne pół kilograma malin i 200 g cukru i gotujemy 21min/Varoma/obr.2. 
Sok zlewamy do miski, a następnie przelewamy go przez sito, żeby pozbyć się pestek. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Maliny możemy przetrzeć przez sito i mus dorzucić do soku, ale stanie się wtedy mniej klarowny. Ja te pestki zamrażam i później robię z nich lody malinowe albo przekładam je do słoiczków jako taki pestkowy mus. Można jeść go na kanapkach albo użyć do ciasta.

Smacznego


Przepis zaczerpnęłam z Przepisowni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.