piątek, 8 grudnia 2017

Masło orzechowe piernikowe

Klasyczne masło orzechowe to smarowidło, którego nie może zabraknąć w moim domu. Łucja jest w nim zakochana i wyjada je prosto ze słoiczka, dodaje do kaszy lub je na kanapce. Masło orzechowe piernikowe mignęło mi kiedyś na sklepowej półce i od razu zapragnęłam przygotować jego domową wersję. Jest bardzo smaczna i taka świąteczna. To dobry pomysł na drobny bożonarodzeniowy upominek dla rodziny czy znajomych.


Składniki
300 g orzechów ziemnych
(solonych lub niesolonych)
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka miodu
ew. 1 łyżeczka oleju kokosowego 

Jeżeli używamy świeżych i nieuprażonych orzechów,  musimy je wcześniej podpiec, dzięki czemu masło orzechowe będzie miało bardziej wyrazisty smak i kolor.
Orzechy wsypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię i podprażamy je przez kilka minut, mieszając co kilka chwil.
Orzechy możemy także uprażyć w piekarniku. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 10 minut do lekkiego zarumienienia, mieszając je od czasu do czasu.

Następnie przesypujemy orzechy do malaksera, dodajemy przyprawę do piernika, miód i ewentualnie łyżkę oleju kokosowego. Orzechy miksujemy przez około 10-12 minut, aż zostaną zmiażdżone i powstanie z nich oleista masa.
Masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca. 

Przepis na Thermomix
Uprażone orzechy wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy przyprawę do piernika, miód i ewentualnie olej kokosowy i mielimy 1min/obr.10. Otwieramy naczynie, zgarniamy kopystką z brzegów orzechy i jeszcze raz miksujemy 15s/obr.7.
Masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.