Na dzisiejszy obiad zrobiłam kotlety mielone, które zamiast bułki mają w sobie krakersy i dość dużą ilość ziół. Robi się je prosto i szybko. Mięso było puszyste w środku i wyraziste. Polecam z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą i sałatką z ogórka kwaszonego i cebuli.
Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
4 gałązki rozmarynu
2 gałązki pietruszki
2 gałązki cząbru
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebulki
2 łyżeczki musztardy Dijon
20 krakersów
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
oliwa do smażenia
bułka tarta
oliwa do smażenia
Drobno siekamy gałązki rozmarynu, pietruszki i cząbru. Jeżeli zioła są młode i mają miękkie łodyżki to kroimy je wraz z nimi. Dodajemy pokruszone w ręce krakersy, mięso, musztardę, jajko, sprasowany czosnek i drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie zagniatamy za pomocą dłoni.
Dobrze wymieszane mięso nabieramy w dłoń i formujemy kotlety, powinny mieć owalny kształt i być lekko spłaszczone. Trzeba pamiętać o tym, że kotlety podczas smażenia wytopią się i będą mniejsze niż te, które uformowaliśmy. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i górę nacinamy skośnie w 3 miejscach.
Tak przygotowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut aż będą rumiane. Dość często obracamy je, aby uniknąć w środku różowego i niedosmażonego mięsa.
takie wariacje to ja luuubię :D
OdpowiedzUsuńSmaczniutko!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z dodaniem krakersów :) Dawno nie robiłam mielonych, następnym razem spróbuję zrobić po Twojemu.
OdpowiedzUsuńMiłego piątku,
Edith
Ja też rzadko robię mielone a takie klasyczne już trochę mi się znudziły, więc zaczynam kombinować. Tobie również miłego dnia Edith.
OdpowiedzUsuńWitaj, jestem tutaj po raz pierwszy ale na pewno zagoszcze na dluzej. Rewelacyjny przepis na smaczny domowy obiad. Chetnie zrobie takie kotleciki mojemu A. Na pewno sie ucieszy bo lubi takie proste przepisy.
OdpowiedzUsuńCaluję
Serdecznie zapraszam, bardzo mi miło Cię tu gościć :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno wypróbuję, zapewne smaczne :)
OdpowiedzUsuńTakich mielonych jeszcze nie jadłam-pycha!:)
OdpowiedzUsuńciekawe:) musi być pycha
OdpowiedzUsuńWitam.Dla mnie bomba.Robiłem różne mielone: z kukurydzą,pieczarkami,suszonymi pomidorami itd.,ale z krakersami jeszcze nigdy,na pewno zrobię.Osobiście,żeby uzyskać soczystość mielonych,dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%.Kotlety smażę na niezbyt dużym ogniu,przewracam tylko raz i wkładam do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut,żeby doszły w środku.Pozdrawiam Christopher.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł z suszonymi pomidorami i patent z piekarnikiem. Fajny sposób, żeby ograniczyć wchłanianie tłuszczu, jestem za! :)
OdpowiedzUsuń