wtorek, 31 lipca 2012

Ciasto ucierane z nektarynkami

Brzoskwinie i nektarynki to jedne z moich ulubionych owoców, słodkie i soczyste smakują mi zarówno same, jak i w cieście. 
Przepis ten znalazłam u Agaty, podmieniłam jedynie brzoskwinie na nektarynki i kardamon na cukier cynamonowy. Ciasto robi się bardzo szybko, pół godziny pieczenia, kilka minut studzenia i gotowe.

Jest dość słodkie, ja następnym razem nieco je odsłodzę, ale w połączeniu z mrożoną herbatą smakuje pysznie. 

Składniki
1/2 szklanki masła
3/4 szklanki cukru 
(następnym razem dam odrobinę mniej)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
5-6 nektarynek (dałam 4 i było za mało)

Masło ucieramy z cukrem i solą na gładką masę, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajka, cały czas ucierając. Ciasto przelewamy do formy (ok. 20cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone w cząstki owoce i posypujemy górę cukrem cynamonowym

Ciasto pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Patyczkiem sprawdzamy czy się upiekło, jeżeli patyczek będzie suchy, jest gotowe.
Smacznego!





18 komentarzy:

  1. Już wiem, że bardzo by mi zasmakowało. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, jak w domu ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Michalina, mi się właśnie kojarzy z takim domowym, babcinym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda super! ja ogólnie preferuje ciasta ucierane:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kam, ja w sumie też najbardziej lubię takie ciasta i kiedyś bardzo często je piekłam, nie wiem co się stało, że tak zaniedbałam ten rodzaj wypieków. Trzeba będzie nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciacho, ja ostatnio piekłam z brzoskwiniami i w sumie nie mogłam znaleźć odpowiedniego ciasta by dopasować do owoców, namieszałam sama i miałam zakalec a nie ciasto ;) Następnym razem wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzoskwinie , morele , nektarynki uwielbiam świeże i w ciastach .Czytałam ostatnio o cudownych właściwościach pestek z tych owoców .
    Narobiłaś mi apetytu , chyba zrobię szybko takie ciasto ale bez proszku do pieczenia , będzie to raczej tarta :)
    Śliczny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm widzę, że nie jestem jedyną fanką tych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jakieś ciacho z nektrynką/brzoskwinią mam ogromną ochotę. Twoje wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Catarzyno, tarta z brzoskwiniami czy morelami to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesteś niesamowita Elizo!

    Jeszcze nigdy nie jadłam, a nawet chyba nie słyszałam o cieście z nektarynkami, bo z brzoskwiniami i morelami, to owszem, ale nektarynki w cieście to dla mnie absolutna nowość. Lubię takie miłe i smakowite zaskoczenia :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  12. Edith, niezmiernie mi miło :) Ja bardzo lubię nektarynki, chyba nawet bardziej od brzoskwiń i stąd takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. moja też miało ostatnio nektarynki :)) więc wiem, że i Twoje jest smaczne :)

    ps. ale te talerzyki to super są!

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się, szczególnie dlatego, że raczej nie wykorzystuję nektarynek do wypieków, więc czas najwyższy im dać szansę i zrobić z nimi ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł. Zawsze bardziej wolałam jeść nektarynki niż brzoskwinie. Pomysl wsadzenia ich do ciasta jest jak najbardziej trafiony ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  16. Kasiu, mi te talerzyki też szalenie się podobają :)

    burczymiwbrzuchy i MartynaCia, nektarynki w cieście naprawdę świetnie się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.