Lubicie czosnek? Ja go dorzucam wszędzie, gdzie się da. Sprawdza się zarówno jako dodatek do masła, kanapek, do różnego rodzaju mięs, szpinaku, sosów, oliwy... praktycznie do wszystkich wytrawnych dań. Bardzo lubię jego ostry i wyraźny smak. Najchętniej kupuję czosnek polski w małych główkach. Jest o wiele bardziej aromatyczny od jego chińskich odpowiedników.
Jakiś czas temu podpatrzyłam u Pistachio przepis na czosnek duszony w oliwie. Świetnie smakuje w połączeniu z chrupiącą bagietką, czy bruschettą. Tak przygotowany staje się miękki i można nim smarować chleb a oliwa ma intensywny, czosnkowy aromat, idealny do marynowania mięs. Mój confit ma już około miesiąca i bardzo dobrze przechowuje się w ciemnej szafce.
Składniki
3 główki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
15 ziarenek pieprzu
10 g morskiej soli
oliwa z oliwek extra vergine Monini
Czosnek rozdzielamy na ząbki, pozostawiając pojedynczą warstwę łupinki. Wkładamy go do niewielkiego rondelka, dokładamy rozmaryn, tymianek, sól i ziarnka pieprzu. Całość zalewamy oliwą tak, aby zakryła ona czosnek. Dusimy ok. 40-60 minut do miękkości czosnku i wszystkie składniki przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce lub w ciemnym miejscu.
uwielbiam czosnek, chyba będę musiała wymyśleć coś ;-)
OdpowiedzUsuńStanowczo muszę wypóbować jako fank czosnku :)
OdpowiedzUsuńCzytasz mi w myślach:)
OdpowiedzUsuńMyślałam o takim czosnku, ale z dodatkiem fety:)
Będę korzystała z Twojego przepisu:)
Mmm, czosneczek :D
OdpowiedzUsuńGula, daj znać jak się udał przepis :) ja zamierzam zatopić fetę w smakowej oliwie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zapisuję do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńMusze spróbować.
Pozdrawiam serdecznie
to coś zdecydowanie dla mnie. Jestem miłośnikiem czosnku, a o takim duszonym nie słyszałam. Chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńFuerto, Marta, spróbujcie, bo warto :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować,ściskam mocno!
OdpowiedzUsuńTwój czosnek to nawet mogę zjeść z łupiną, wygląda tak apetycznie i pięknie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to coś dla mnie, bo też uwielbiam ładować wszędzie czosnek :) Mm z chrupiąca bagietką musi smakować bosko!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek!
OdpowiedzUsuńTwoje confit przypomina mi,że dawno nie robiłam...
To coś dla mnie, bardzo lubię czosnek:) chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, do zrobienia na bank.
OdpowiedzUsuńBrzmi super, przepis do zakładek:)))
OdpowiedzUsuńDo czego można tego jeszcze używać? Nadaje się do dorzucania do sosów na przykład? W czym jest lepszy od czosnku świerzego lub suszonego?
OdpowiedzUsuńBler, nie wiem czy jest lepszy, to rzecz gustu. Jest zupełnie inny, ma inną konsystencję i aromat niż czosnek świeży czy suszony. To tak, jakby porównywać jabłko prosto z drzewa do takiego upieczonego i doprawionego jak do szarlotki i to jabłko i to jabłko, ale smak różny.
OdpowiedzUsuńMożna go użyć do pieczywa, sosów, marynat, sałatek, do zaostrzenia smaku ciasta na chleb czy jakiś pikantnych ślimaczków drożdżowych. Jego zastosowanie zależy w dużej mierze od naszej fantazji. Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam
Też lubię czosnkowe smaki :) Bardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńja również uwielbiam czosnek :)
OdpowiedzUsuńtaki słoiczek pod ręką to świetna sprawa
Uwielbiam czosnek :] Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek tez dodaje go wszędzie gdzie tylko mozna :) Z tym rozmarynem to super opcja !
OdpowiedzUsuńZgadzam się, połączenie czosnku z rozmarynem jest jednym z moich ulubionych ziołowych smaków.
OdpowiedzUsuńteż dodaję czosnek gdzie się da, wypróbuję twój przepis
OdpowiedzUsuńTeż ma świra na cosnek! Sądzę tym samym, że spróbuję tego dzieła...
OdpowiedzUsuńcudowny pomysł !!!
OdpowiedzUsuńps. dziękuję za życzenia :)
zdecydowanie do zrobienia!:D biegne po sloik, i czosnek:D
OdpowiedzUsuńZafascynował mnie Twój przepis , mam tylko pytanie czy mogę całkiem obrać łupinkę bo nie wiem jak miałabym ja później obierać ??????
OdpowiedzUsuńJa ich nie obierałam, bo tak przygotowany czosnek sam wyskakuje z łupinek. Jeżeli obierzesz go wcześniej, może rozpaść się już w oliwie.
Usuń