czwartek, 19 lipca 2012

Tartaletki z jagodami i białą czekoladą

Jagodowe szaleństwo trwa. Wyjątkowo w tym roku smakują mi jagody i dodaję je do wszelakich deserów. Dziś połączyłam je z półkruchym ciastem i białą czekoladą. Wyszło naprawdę pysznie. Zapraszam na prawdziwie letni deser, jagodowe tartaletki z białą czekoladą.

Składniki (na 6 foremek)
Ciasto
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
przepis na ciasto stąd

Nadzienie
90 g białej czekolady
170 ml śmietanki 36%
1 jajko

Owoce
1/2 szklanki jagód

Żółtko, cukier i masło wkładamy do miksera i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na 30 minut.
Następnie dzielimy ciasto na 6 porcji i wylepiamy nim wysmarowane masłem i oprószone mąką foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i przyciskamy ceramicznymi kulkami do pieczenia (albo suchą fasolą lub grochem). Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180'C, następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietanką, mieszając masę trzepaczką. Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej rozmącone jajko i mieszamy składniki.

Na ostudzone tartaletki wysypujemy jagody i zalewamy je masą czekoladową. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy ok 15-18 minut.
Przed podaniem tartaletki można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





27 komentarzy:

  1. To wielka szkoda, jagody są takie pyszne! Magda, musisz przyjechać do Polski, na jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj nawet mrożonych w carrefourze szukaliśmy, ale nie mieli żadnych owocowych mrożonek..

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyjaciółka, która teraz sporo czasu spędza w Anglii, mówi, że najbardziej brakuje jej poziomek. Polskie owoce są najlepsze i trudno tak smaczne znaleźć zagranicą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagody i biała czekolada to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biała czekolada i jagody Mmmmm.....musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie :) nie łączyłam nigdy jagód z biała czekolada bo za nią nie przepadam, ciekawa jestem efektu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiewióra, ja samej białej czekolady też nie jem, bo jest dla mnie za słodko, ale z lekko kwaskowatymi owocami np. z malinami czy tak jak tu, z jagodami komponuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz w życiu mam ochotę na białą czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Miło mi być sprawcą tej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. też nie jestem wielbicielką białej czekolady, ale faktycznie z kwaskowymi owocami musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ mam ochotę na taką mini tartę! Szczególnie, że szał jagodowy w pełni :) Połączenie jagód z białą czekoladą to istne mistrzostwo świata!

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdecydowanie się z Tobą zgadzam Edith, to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię taraletki :) i sama mam takiego pomocnika małego ;d

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozpływam się oglądając te cudne jagodowe tartaletki, tym bardziej, że nadzienie z białej czekolady jest w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. biała czekolada i jagody? niebo w gębie <3

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają i na pewno smakują bosko !

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychota, aż ślinka ciekanie :) chyba w tygodniu coś takiego sobie zrobię :)
    A dziś na upalne dni zrobiłem sobie koktajl arbuzowy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam ponownie,
    chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
    Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)

    Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
    Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).

    Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)

    Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Panie Deserku, koktajl arbuzowy brzmi cudownie :)

    Katarzyno, mój pomocnik wakacjuje się na wsi, wróci do mnie pod koniec września, a teraz korzysta z możliwości nieograniczonego brykania :)

    MartynCiu, chętnie ugotuję zupę kukurydzianą, bo nigdy takiej nie jadłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudne i bardzo smacznie się prezentują, a przy tym z jagodami - uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają wprost rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję bardzo, smakują też dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. świetnie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  24. I brzmi i smakuje cudowanie jak przystało na arbuza :) Jutro będzie kolejna "wariacja" z arbuzem w roli głównej

    Martynka a potem może jakaś akcja z deserami bo jak wiesz ja tylko desery i pokrewne ciasta itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. perfekcyjne połącznie, chętnie poczęstowałabym się :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.