Granita to tradycyjny włoski deser. Swoją konsystencją przypomina trochę lody a trochę sorbet. Robi się go bardzo łatwo, potrzebne są jedynie owoce, ewentualnie woda, cukier i mikser. Świetnie sprawdza się w upalne lato, ponieważ wspaniale chłodzi.
Składniki
(dla 4 osób)
(dla 4 osób)
1/2 melona miodowego (u mnie 400g)
120 g jagód
sok z 1/2 limonki
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu klonowego
kilka kandyzowanych fiołków (opcjonalnie)
Melona wydrążamy, dodajmy jagody, sok z limonki, miód, syrop klonowy i miksujemy. Przelewamy do pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki, w miarę możliwości mieszając co pół godziny widelcem, aż osiągniemy konsystencję zamrożonych kryształków. Jeżeli zapomnimy o granicie i zarobi się bryła lodu, możemy ją zeskrobać łyżką do robienia kulek z melona. Granitę podajmy w schłodzonych naczynkach, można ozdobić ją kandyzowanymi kwiatami.
Smacznego!
ah śliczne!
OdpowiedzUsuńwitam w 'akcji chłodek'!
Akcja chłodek w taki upał to sama przyjemność!
OdpowiedzUsuńale fantastyczna ochłoda! super deser
OdpowiedzUsuńświetny smak i kolor!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze granity, ale się do niej mocno przymnierzam :) Twoja pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie jadłam, ale wygląda pięknie i pewnie też pyszne smakuje :)
OdpowiedzUsuńPiękne naczynie ! (i widzę, że z historią ;) ) :)
odkrywcy, dziękuję, naczynie nówka sztuka, urzekło mnie właśnie tym postarzonym wyglądem ;)
OdpowiedzUsuńRobiłem kiedyś domowy sorbet, wyszedł wprawdzie trochę grudkowaty, ale i tak był pyszny :D Mój był jabłkowy, bo to było jeszcze przed sezonem na owoce. A w wersji dla dorosłych był z dodatkiem wódki cynamonowej, idealna z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńMmm, sorbet jabłkowy z wódką cynamonową, super połączenie! Aż się rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Tego jeszcze nie znałam:) Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio poszukuję przepisów na włoskie desery. Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych kuchni :)
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o moje ciasteczka muesli, to ja mogę je jeść cały czas, bez względu na porę dnia :):)
Fantastyczny, orzeźwiający pomysł :)
OdpowiedzUsuńnooo :) myslałam najpierw że to sorbet! super ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się również komponuje w deserach, super połączyłaś smaki, musi być wyborna :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego deseru, faktycznie prosty i pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńLubię w nim właśnie tę prostotę :)
OdpowiedzUsuńgenialne smaki na upały za oknem!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo intrygująco :)
OdpowiedzUsuń