sobota, 7 lipca 2012

Granita melonowo-jagodowa

Granita to tradycyjny włoski deser. Swoją konsystencją przypomina trochę lody a trochę sorbet. Robi się go bardzo łatwo, potrzebne są jedynie owoce, ewentualnie woda, cukier i mikser. Świetnie sprawdza się w upalne lato, ponieważ wspaniale chłodzi.

Składniki 
 (dla 4 osób)
1/2 melona miodowego (u mnie 400g)
120 g jagód
sok z 1/2 limonki
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu klonowego
kilka kandyzowanych fiołków (opcjonalnie) 

Melona wydrążamy, dodajmy jagody, sok z limonki, miód, syrop klonowy i miksujemy. Przelewamy do pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki, w miarę możliwości mieszając co pół godziny widelcem, aż osiągniemy konsystencję zamrożonych kryształków. Jeżeli zapomnimy o granicie i zarobi się bryła lodu, możemy ją zeskrobać łyżką do robienia kulek z melona. Granitę podajmy w schłodzonych naczynkach, można ozdobić ją kandyzowanymi kwiatami.


Smacznego!





Kuchnia Bardzo Włoska 2012

18 komentarzy:

  1. ah śliczne!
    witam w 'akcji chłodek'!

    OdpowiedzUsuń
  2. Akcja chłodek w taki upał to sama przyjemność!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fantastyczna ochłoda! super deser

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze granity, ale się do niej mocno przymnierzam :) Twoja pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale wygląda pięknie i pewnie też pyszne smakuje :)

    Piękne naczynie ! (i widzę, że z historią ;) ) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. odkrywcy, dziękuję, naczynie nówka sztuka, urzekło mnie właśnie tym postarzonym wyglądem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłem kiedyś domowy sorbet, wyszedł wprawdzie trochę grudkowaty, ale i tak był pyszny :D Mój był jabłkowy, bo to było jeszcze przed sezonem na owoce. A w wersji dla dorosłych był z dodatkiem wódki cynamonowej, idealna z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, sorbet jabłkowy z wódką cynamonową, super połączenie! Aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł. Tego jeszcze nie znałam:) Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie ostatnio poszukuję przepisów na włoskie desery. Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych kuchni :)
    A jeśli chodzi o moje ciasteczka muesli, to ja mogę je jeść cały czas, bez względu na porę dnia :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny, orzeźwiający pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nooo :) myslałam najpierw że to sorbet! super ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie się również komponuje w deserach, super połączyłaś smaki, musi być wyborna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie znałam tego deseru, faktycznie prosty i pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię w nim właśnie tę prostotę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. genialne smaki na upały za oknem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.