środa, 4 lipca 2012

Jagodzianki z kruszonką

Co roku, gdy przychodzi sezon na jagody, objadam się pysznymi jagodziankami. Nie ma wtedy dla mnie chyba lepszych ciastek niż pyszne bułeczki z jagodami i kruszonką.
W tym roku zrobiłam małe jagodzianki sama, są pyszne, mają i kruszonkę i dużo jagód i niewielki rozmiar, taki akurat na 3-4 gryzy, tak jak lubię. Przepis na nie znalazłam tu.

Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
2 duże jajka (lekko ubite)
1/2 szklanki ciepłego mleka
16 g drożdży
4 łyżki cukru

Nadzienie
3/4 szklanki jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka
1/3 szklanki mąki
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru
jajko do posmarowania jagodzianek

Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 15-20 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ze sobą, Ciasto bardzo się lepi, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki, żeby nie stało się twarde. Ciasto w ceramicznej misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy z nich kulki (łatwiej będzie lekko natłuszczonymi dłońmi), delikatnie spłaszczamy, nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy, zawijając brzegi do środka, następnie układamy jagodzianki łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 20 minut.

Kruszonkę robimy poprzez zagniecenie wszystkich składników w dłoni, gnieciemy tak długo, aż zrobią się okruszki.

Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20-23 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!






30 komentarzy:

  1. cudowne! nie moge sie doczekac az wroce do domu i zrobie caly zapas jagodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetnie wyglądają. Już niemal czuję ten zapach :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowitości! bardzo apetyczne! Pozdrawiam

    ps.dzieki za wpis do akcji ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejne mega smaczne jagodzianki:) jestem na nie napalona już na maxa;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Adi, to dla mnie przyjemność :)

    Dziewczyny, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko, uwielbiam jagodzianki!:)
    Gdyby mi ktoś takie upiekł, hmmm:)
    Mam do nich sentyment. Dawno temu gdy byłam dzieciakiem, każde wakacje spędzałam nad morzem, plażując cały dzień całą rodziną. Szedł Pan brzegiem morza i krzyczał: jaaaaaaa-godzianki! Ależ były pyszne:) Twoje wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. też robię podchody pod jagodzianki! póki jagody jeszcze są! :)

    kruszonka na Twoich wygląda tak wakacyjnie uroczo... ah <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Elizo, Kochana.... jak tu u Ciebie słodko i smacznie:) Szkoda, że ciasto bezglutenowe nie jest tak wdzięcznym w obróbce jak zwykłe. Już dawno bym zrobiła jagodzianki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zanim zabrałam się za jagodzianki, z mojej lodówki zniknęły jagody. I niestety obeszłam się z ich smakiem :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają świetnie, gdyby tak jeszcze dało się do nich wsadzić więcej jagód :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Gula, podziwiam, że jesteś w stanie zrobić tak wiele rzeczy bezglutenowych, które są niezwykle apetyczne :)

    Agata, ja też już dwa razy przymierzałam się do jagodzianek, ale ciągle jagody za szybko mi uciekały ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tomek, chętnie bym je nafaszerowała większą ilością jagód, ale bałam się, że wypłyną ;) Nic takiego się nie stało, więc następnym razem będzie ich więcej!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają przepysznie, pięknie wyrosły, porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jajajaj! Jakie piękności dziś u Ciebie goszczą! Kocham jagodzianki z kruszonką, więc porywam dwie na drogę do Wrocławia :)

    Z wakacyjnymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  15. Jejku jak apetycznie wyglądają!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają przepysznie :) Ja będę piec w sobotę, nie mogę się już doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zajrzałam ciekawie i....poleciałam do cukierni :))))))))
    Ehhh, to nie to samo!

    OdpowiedzUsuń
  18. Drui, masz rację, żaden sezon jagodowy nie może odbyć się bez jagodzianek! :)

    Snow, niestety często tak jest, że domowy wyrób jest lepszy od tego kupnego, pewnie dlatego, że nie ma sztucznych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  19. są piękne, uwielbiam domowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  20. marzy mi się taka jagodzianka z kruszonką... :) wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale mam smaki na taką jagodziankę... Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  22. 200% stężenie jagód, pycha! Aż czuję ten zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale mi narobiłaś ochoty na drożdżowe z jagodami! A mama właśnie dzwoniła z informacją, że kupiła te pyszne owoce i mam je zagospodarować...

    OdpowiedzUsuń
  24. W Krainie Smaku, przyjemnego zagospodarowywania jagód :) Ja bym najchętniej pojechała do lasu i nazbierała całe wiaderko :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam jagodzianki. Przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają mega przepysznie, tak słodko! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Chyba czas dobrać się do zamrożonych zapasów i zrobić powtórkę :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.