Dziś coś dla smakoszy aromatycznej i ziołowej oliwy. Bardzo lubię różne smakowe wersje, dodaję je do sałatek, marynaty do mięsa, czy grzanek. A domowa oliwa jest najlepsza ze wszystkich. Dziś stworzyłam oliwę bazyliową z nutą oregano. Jest klarowna i ma piękny zielony kolor. A jak pachnie teraz w całym domu, coś cudownego! Przepis podpatrzyłam u Agaty i tylko nieznacznie zmodyfikowałam.
Już niedługo przepis na oliwę czosnkową.
Składniki
1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine Monini
1,5 szklanki listków bazylii
1/2 szklanki listków oregano
Listki ziół i oliwę blendujemy, aż powstanie papka. Następnie przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę.
Przecedzamy za pomocą gazy lub filtra do kawy i klarowną oliwę przelewamy do niewielkiej buteleczki. Przechowujemy w ciemnym miejscu np. w szafce lub w lodówce.
Przepis na Thermomix
Listki ziół i oliwę wkładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 10s/obr.8. Następnie gotujemy 4min./obr.2/100'C. Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.
Smacznego!
Uwielbiam takie oliwy!. Ze swoimi czekam aż mąż mi półkę w kuchni zrobi:) Będę miała całą kolekcję różno smakowych oliw i cukrów:)
OdpowiedzUsuńNo ale zanim zrobi tą półkę... Mogę jedynie podglądać takie cuda jak Twoje:)
takiej wersji jeszcze nie robiłam :) już czuję jej zapach
OdpowiedzUsuńJa niestety nie mam miejsca na półeczkę, więc moje przetwory ustawiam na samej górze, na kuchennych szafkach, prawie pod sufitem ;) Też mi się marzy cała kolekcja oliwy, już niedługo częściowo to marzenie spełnię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smakowe oliwy, muszę w tym roku też jakieś zrobić, bo mam już tylko jedną butelkę czosnkowej z chilli ;)
OdpowiedzUsuńTa to musi dopiero mieć wyrazisty smak!
OdpowiedzUsuńzielona oliwa aromatyczna niezwykle
OdpowiedzUsuńpomysł genialny!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, jest niesamowita :)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor!:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Jaka super musi być to oliwa do sałatek - a do pomidorkw z mozarella - palce lizać!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bogna
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/z-oliwa-extra-vergine-mozna dodaj ten przepis bo bardzo fajny jest ,prosty i smaczny i na oliwie
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, jakoś zapomniałam o tej akcji, już dodałam :)
OdpowiedzUsuńSuper! trzymam kciuki:)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne rozwiązanie ! Dwa wspaniałe aromaty w jednym, mniam :D
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków, też taką przygotuje, musi mieć piękny aromat :)
OdpowiedzUsuń