czwartek, 12 lipca 2012

Oliwa bazyliowa z nutą oregano

Dziś coś dla smakoszy aromatycznej i ziołowej oliwy. Bardzo lubię różne smakowe wersje, dodaję je do sałatek, marynaty do mięsa, czy grzanek. A domowa oliwa jest najlepsza ze wszystkich. Dziś stworzyłam oliwę bazyliową z nutą oregano. Jest klarowna i ma piękny zielony kolor. A jak pachnie teraz w całym domu, coś cudownego! Przepis podpatrzyłam u Agaty i tylko nieznacznie zmodyfikowałam. 
Już niedługo przepis na oliwę czosnkową.

Składniki
1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine Monini
1,5 szklanki listków bazylii
1/2 szklanki listków oregano

Listki ziół i oliwę blendujemy, aż powstanie papka. Następnie przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę.
Przecedzamy za pomocą gazy lub filtra do kawy i klarowną oliwę przelewamy do niewielkiej buteleczki. Przechowujemy w ciemnym miejscu np. w szafce lub w lodówce.

Przepis na Thermomix
Listki ziół i oliwę wkładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 10s/obr.8. Następnie gotujemy 4min./obr.2/100'C. Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Smacznego!




15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie oliwy!. Ze swoimi czekam aż mąż mi półkę w kuchni zrobi:) Będę miała całą kolekcję różno smakowych oliw i cukrów:)
    No ale zanim zrobi tą półkę... Mogę jedynie podglądać takie cuda jak Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej wersji jeszcze nie robiłam :) już czuję jej zapach

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja niestety nie mam miejsca na półeczkę, więc moje przetwory ustawiam na samej górze, na kuchennych szafkach, prawie pod sufitem ;) Też mi się marzy cała kolekcja oliwy, już niedługo częściowo to marzenie spełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam smakowe oliwy, muszę w tym roku też jakieś zrobić, bo mam już tylko jedną butelkę czosnkowej z chilli ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta to musi dopiero mieć wyrazisty smak!

    OdpowiedzUsuń
  6. zielona oliwa aromatyczna niezwykle

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię, jest niesamowita :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł! Jaka super musi być to oliwa do sałatek - a do pomidorkw z mozarella - palce lizać!
    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  9. http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/z-oliwa-extra-vergine-mozna dodaj ten przepis bo bardzo fajny jest ,prosty i smaczny i na oliwie

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję bardzo, jakoś zapomniałam o tej akcji, już dodałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie cudowne rozwiązanie ! Dwa wspaniałe aromaty w jednym, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne połączenie smaków, też taką przygotuje, musi mieć piękny aromat :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.