Ten kto wymyślił tartę (zapewne był to jakiś zdolny Francuz), zdecydowanie powinien dostać jakąś nagrodę. Cienkie i cudownie kruche ciasto a do tego całe mnóstwo możliwości, żeby je przybrać w najróżniejsze masy i owoce, sprawiają, że ten rodzaj deseru nigdy się nie nudzi.
Moim absolutnym faworytem jest tarta malinowa z białą czekoladą, ale lubię wersje zarówno truskawkowe, jagodowe, z czekoladą, budyniem, galaretką itd.
Jeżeli chodzi o spód tarty to ten jest moim ulubionym, nie kruszy się, jest delikatny i zawsze wychodzi. W tej chwili przepis ten stosuję prawie do wszystkich kruchych ciast.
Składniki
Tarta
350 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka gęstego jogurtu
2 żółtka
Polewa czekoladowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 tabliczki mlecznej czekolady
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki cukry pudru
Owoce
ok. 1,5 szklanki jagód
Wszystkie składniki na tartę szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i na ok. 1 godzinę chowamy do lodówki. Następnie wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 15-20 minut, aż ciasto stanie się rumiane.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Gdy już wszystko ładnie się połączy, przelewamy masę na ostudzony spód od tarty. Przysypujemy przebranymi z gałązek i listków umytymi jagodami.
Tarta jest gotowa, przechowujemy ją w lodówce.
Smacznego!
mmmm Kochana, cóż za pysznosciami mnie musisz na weekend! :-)
OdpowiedzUsuńo mamo!!! ale widok! obśliniłam klawiaturę :D
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńJa tez bym temu komuś przyznała nagrodę :)
Uwielbiam a najbardziej ze śliwkami :)
W końcu kupiłam jagody i myślę co by tu z nimi zrobić... Może właśnie tartę? Twoja wygląda przepysznie, a jagody z czekoladą smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuńJagody.... mmm... Tarta prezentuje się smakowicie, zazdroszczę uczty! :))) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjak ona wspaniale wygląda!!!!!:) pycha
OdpowiedzUsuńAle mi kochana narobiłaś apetytu muszę męża po jagody wysłać:)
OdpowiedzUsuńJutro robię tartę! Co prawda ze swojego, sprawdzonego przepisu, ale będzie bardzo francuska. Tym bardziej, że jutro 14 lipca i narodowe święto Francuzów.
OdpowiedzUsuńBędą na niej borówki, więc będzie całkiem podobnie wyglądała do tej Twojej :)
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Jejku...
OdpowiedzUsuńWspaniała!
Ty mi piszesz o polędwiczce a tu masz takie rewelacje!
OdpowiedzUsuńSuper:) Aż się rozmarzyłam...
Mmmm... wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że tarta to genialny wynalazek. Można do środka władować wszystko, co się chcę i zawsze będzie pysznie. A wersja z czekoladą i jagodami to pyszna wersja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za Wasze miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńJak już upiekę tą tartę to nie jakiemuś zdolnemu francuzowi będę dziękować za to, że ją wymyślił, ale Tobie że ją tu umieściłaś :D
OdpowiedzUsuńNo to musi być pyszne, nie ma innej opcji!
Musi smakować nieziemsko... z pysznymi jagodami :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te Twoje tarty :) Zarówno ta z malinami jak i z jagodami :)
OdpowiedzUsuńSame pychotki u ciebie :]
OdpowiedzUsuńCudowna tarta, oj bym się zajadała
OdpowiedzUsuńtak, tak, tak! nagroda dla tego, kto wymyslil tarte! ^^
OdpowiedzUsuńa ta Twoja z jagodami wyglada cudownie, nagroda rowniez dla Ciebie! :D
Boska tarta!
OdpowiedzUsuńZ owocowo-czekoladowych duetów, zdecydowanie najbardziej lubię połączenie jagód z białą czekoladą :)
O mniam! WYgląda znakomicie. Cudowna jagodowa pyszność:)
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam.
ha! widzę że nie tylko ja podzielam opinię odnośnie ciasta kruchego ;] jagodowe cudo
OdpowiedzUsuńMusi smakować rewelacyjnie! Szkoda,że u mnie nie ma jagód:/
OdpowiedzUsuńZrobiłam tartę w ostatni weekend dla gości, byli zachwyceni, chociaż dla mnie mogłaby mieć więcej mlecznej czekolady :)
OdpowiedzUsuńgreenn_tea, bardzo się cieszę :) Tarta jest bardzo smaczna i prosta. A co do proporcji czekolady to każdy musi już pod siebie dobrać, ja następnym razem chyba też zrobię nieco słodszą, bo nie jestem jakimś ogromnym fanem gorzkiej czekolady.
OdpowiedzUsuńSerdecznie Pozdrawiam :)
nie mogę oderwać oczu od tej tarty:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam