Tym wpisem żegnam już sezon jagodowy, zaowocował różnymi pysznymi deserami, więc mam poczucie, że dobrze go wykorzystałam. Zapraszam na dżem jagodowy i małe podsumowanie wszystkich tegorocznych jagodowych przepisów.
Składniki (przepis stąd)
2 litry jagód (ok. 1 kg)
1/2 kg cukru
1/4 szklanki wody
Jagody myjemy i osuszamy na durszlaku. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, przysypujemy cukrem i podlewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut, aż część soku odparuje.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Smacznego!
A oto jagodowe podsumowanie sezonu 2012:
Pierogi z jagodami
Jagodzianki z kruszonką
Lekki deser jagodowo-poziomkowy
Granita melonowo-jagodowa
Tarta jagodowa z polewą czekoladową
Deser owocowy z karmelizowanym cukrem
Tartaletki z jagodami i białą czekoladą
Muffiny kukurydziane z jagodami
niezwykle jagodowo u Ciebie, samo zdrowie prosto z lasu :) i takie nasze, polskie... super :)
OdpowiedzUsuńWidać, że przerobiłaś jagody wzdłuż i wszerz :)
OdpowiedzUsuńJakąś wyjątkową ochotę miałam w tym roku na jagody :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście był w tym roku u ciebie urodzaj jagodowy:) u mnie duuużo skromniej;)
OdpowiedzUsuńIle dobroci ?! Wszystko przepyszne
OdpowiedzUsuńElizo jak tu u Ciebie jagodowo! Pięknie. Szkoda, że sezon na jagody już się kończy. Będziemy za nimi tęsknić. Pozdrawiamy ciepło
OdpowiedzUsuńAle szalałaś z jagodami, super:)
OdpowiedzUsuńA dżem jagodowy jest moim jednym z ulubionych:) Sama jeszcze takiego nie robiłam:)
Jagodowe szaleństwo u Ciebie jest i było.
OdpowiedzUsuńChyba najbardziej podoba mi się granita i oczywiście jagodowa klasyka - jagodzianki :)
wykorzystałaś jagody pełną parą ;). No ja niestety zjadłam ich tylko odrobinkę. Studencka kieszeń nie pozwala na szaleństwa. :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Martyna, też bym pewnie tyle nie poszalała, gdyby nie zebrała samodzielnie jagód w lesie, z niecierpliwością czekam na przyszły sezon :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa - w pełni korzystać z sezonu! Jestem pod wrażeniem jagodowych rarytasów.
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką zamykania smaku lata w słoiczkach:-). Twój dżemik wygląda cudownie!:-)
OdpowiedzUsuńduuużo apetycznych zdjęć :) szkoda że widzę je dopiero wieczorem...
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam, Olu, zapraszam do oglądanie zdjęć rano :)
OdpowiedzUsuń